Quantcast
Η ψηφιοποίηση απειλεί τις μεσαίες επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Η ψηφιοποίηση απειλεί τις μεσαίες επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Ποιες είναι οι συνέπειες της ψηφιακής εποχής στην αγορά εργασίας; Απαντήσεις αναζητούν σήμερα και αύριο οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε ειδικό φόρουμ που διοργανώνει ο διεθνής οργανισμός στο Παρίσι. Το καθοριστικό αυτό ζήτημα για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις των επόμενων δεκαετιών απασχόλησε και τις διαβουλεύσεις των στελεχών της κυβέρνησης Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ του Βραδεμβούργου και θα βρεθεί του χρόνου τον Ιούνιο στο επίκεντρο της ετήσιας συνεδρίασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Σε διεθνές επίπεδο οι συνέπειες της ψηφιοποίησης, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην κοινωνία απασχολούν πολλές κυβερνήσεις. Ήδη σήμερα ρομπότ αντικαθιστούν εργαζομένους σε αυτοματοποιημένες εταιρίες, όπως στην Amazon ή ακόμα και σε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες που παρέχουν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Λιγότερες θέσεις εργασίας…


Έκθεση της γερμανικής τράπεζας ING-DiBa δείχνει ότι η ψηφιακή εποχή απειλεί σχεδόν το 60% των θέσεων εργασίας. Περισσότερο κινδυνεύουν θέσεις γραμματειακής υποστήριξης, ταχυδρομικών υπηρεσιών, συνεργείων καθαρισμού και γαστρονομίας. Υπάρχουν ωστόσο άλλες εκθέσεις που είναι πιο αισιόδοξες. Οι ειδικοί πάντως είναι σύμφωνοι ως προς την τάση. Την ίδια στιγμή και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί σε σχετική της έκθεση για τις συνέπειες της ψηφιακής εποχής. Ο Ντίπακ Μίσρα, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και βασικός συντάκτης της έκθεσης δηλώνει: «Το καθοριστικό ερώτημα είναι πώς οι εργαζόμενοι θα προσαρμοστούν στις τεχνολογικές εξελίξεις έτσι ώστε να παραμείνουν σημαντικό μέρος της παραγωγής και να μην αντικατασταθούν από μηχανήματα». Ο ικονομολόγος τονίζει ότι είναι κρίμα που τα κατώτερα στρώματα των κοινωνιών μας δεν επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εποχής.

Από την πλευρά της η οικονομολόγος Ίρμγκαρντ Νίμπλερ από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας θεωρεί ότι με την ψηφιοποίηση θα χαθούν παγκοσμίως πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζει ωστόσο ότι η ψηφιακή εποχή δημιουργεί και νέες αγορές. Και αναφέρει τις θέσεις εργασίας σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υπάρχουν χάρη στις υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που εγγυάται το ίντερνετ.


Κερδισμένοι αυτοί που βλέπουν μπροστά


Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι αν η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση πλήξει τις μεσαίες επιχειρήσεις διεθνώς, λέει η γερμανίδα οικονομολόγος Ίρμγκαρντ Νίμπλερ: «Οι κοινωνίες μας γερνούν. Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται νέες τεχνολογίες για να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους. Όμως μαζί με τις τεχνολογικές αλλαγές θα πρέπει να δρομολογηθούν και θεσμικές αλλαγές». Κατά την άποψη του Ντίπακ Μίσρα, επικεφαλής οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν το ταχύτερο τις κοινωνίες για την ψηφιακή εποχή.

Αν κρίνουμε όμως από τον σημαντικό αριθμό των διεθνών συνεδρίων με αντικείμενο την ψηφιοποίηση, διαπιστώνουμε ότι το κρίσιμο αυτό ζήτημα έχει ευαισθητοποιήσει πολλές σύγχρονες κοινωνίες. Γεγονός πάντως είναι ότι μόνο εκείνες οι χώρες που θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στις συνέπειες της ψηφιακής εποχής, δρομολογώντας τις αναγκαίες κοινωνικές προσαρμογές, θα βγουν τελικά κερδισμένες από την ψηφιοποίηση.


Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.