Quantcast
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης - enikonomia.gr
share

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

δημοσιεύτηκε:

Κρίσιμες κρίνονται οι επόμενες ημέρες για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ωστόσο… νερό φαίνεται ότι μπαίνει έστω και με βραδείς ρυθμούς στο αυλάκι και στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σειρά ζητημάτων που «λιμνάζουν» και δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό σε εργαζομένους και τευτλοκαλλιεργητές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρήστος Ρώσσιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε «αισιόδοξος» για το μέλλον και την πορεία της βιομηχανίας, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων της βιομηχανίας Χριστόδουλος Βαρκάκης, «ανήσυχος και συγκρατημένα θετικός».

Ο επικεφαλής των τευτλοκαλλιεργητών της Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης, μας επανέλαβε την «απόγνωση» στην οποία βρίσκονται, λόγω της μη πληρωμής τους και μας επισήμανε ότι, «αν δεν μας εξοφλήσουν στο επόμενο διάστημα, απλώς το 2017 στη χώρα δεν θα σπαρούν τεύτλα».

Υπενθυμίζεται ότι φέτος σπάρθηκαν περί τα 60.000 στρέμματα με τεύτλα.

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο Χρήστος Ρώσσιος, την προσεχή Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, στις 10 το πρωί, θα γίνει διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία και πρόκειται να παρουσιαστεί το επιχειρησιακό σχέδιο που πρότεινε η πιστώτρια τράπεζα για τη διάσωση και ανάπτυξη της ΕΒΖ, το οποίο θα γνωστοποιηθεί στους εργαζόμενους της και θα κατατεθεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).



«Με την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου δεν βλέπω το λόγο να μην προχωρήσει στην εκταμίευση των 5 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς εντός της επόμενης εβδομάδας», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΒΖ, προσθέτοντας «όπως γίνεται αντιληπτό, θα αποπληρωθούν και οι τευτλοκαλλιεργητές, που το προηγούμενο διάστημα έλαβαν 1,5 εκατ. ευρώ».

Το επόμενο βήμα, μετά το διοικητικό συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας, θα είναι την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 να γίνει νέα συνάντηση της διοίκησης της ΕΒΖ, εκπροσώπου των εργαζομένων της εταιρείας και εκπροσώπου του ΟΜΕΔ, προκειμένου να συζητηθεί ουσιαστικά η προσφυγή που κατατέθηκε για μειώσεις μισθών στους υπαλλήλους της βιομηχανίας, σε ποσοστό άνω του 35%.Στην σημερινή τριμερή τους συνάντηση, οι συμμετέχοντες δεν κατέληξαν πουθενά «ανανεώνοντας» το ραντεβού τους για την προαναφερόμενη ημερομηνία.

Πάντως, ο επικεφαλής της ομοσπονδίας των εργαζομένων της εταιρείας Χριστόδουλος Βαρκάκης, επισήμανε ότι ήδη από το περασμένο μήνα η διοίκηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις των αποδοχών τους σε ποσοστό άνω του 35% και με «δεδομένο ότι αυτή η πράξη υποδηλεί μονομερή, βλαπτική κίνηση, έχουμε ήδη ενημερώσει τις επιθεωρήσεις εργασίας στις κατά τόπους περιοχές όπου λειτουργούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ και ήδη έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες».

Το σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της ΕΒΖ

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την πώληση των δύο εργοστασίων ζάχαρης της ΕΒΖ στην Σερβία και πώληση ακινήτων στην Ελλάδα, το τίμημα των οποίων θα καταλήξει στην πιστώτρια τράπεζα, η οποία με την σειρά της θα προσφέρει ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ με δύο χρόνια περίοδο χάριτος και μεσοπρόθεσμα διαγραφή χρέους άλλων 50 εκατ. ευρώ.

«Αν δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση η ΕΒΖ, δεν θα σκεφτόμασταν να πουλήσουμε τα εργοστάσια στη Σερβία», επισήμανε ο Χρήστος Ρώσσιος, προσθέτοντας «αν θες όμως να κρατήσεις ζωντανά τα εργοστάσια στην Ελλάδα, δεν σκέφτεσαι ότι από τη Σερβία κερδίζεις 3 – 4 εκατ. το χρόνο, αλλά ότι πρέπει να εκμεταλλευτείς τα περιουσιακά σου στοιχεία για να σταματήσεις την φθίνουσα πορεία της εταιρείας».

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση πάντως, ο πρόεδρος της ΕΒΖ επισήμανε ότι «δεν βλέπω την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στην Σερβία πριν το τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου», ενώ κληθείς να σχολιάσει τις «κακές γλώσσες» που μιλούν για ξαφνικό θάνατο της εταιρείας ο ίδιος μας είπε «δεν θα υπάρξει «ξαφνικός θάνατος», γιατί άμα κλείσει η ζάχαρη, και η πιστώτρια τράπεζα δεν θα πάρει απολύτως τίποτα».

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΕΒΖ μας επισήμανε ότι η φετινή καμπάνια της εταιρείας αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 – 25 Αυγούστου 2016 στο Πλατύ Ημαθίας και στις 5 – 10 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ορεστιάδα, ενώ το εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες θα παραμείνει φέτος κλειστό.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.