Quantcast
Eurobank: Στα 46 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του β' τριμήνου - enikonomia.gr
share

Eurobank: Στα 46 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου

δημοσιεύτηκε:

Τα καθαρά κέρδη της Eurobank ανήλθαν στα 46 εκατομμύρια ευρώ στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του έτους και στα 106 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για το εξάμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το διάστημα αυτό. Η τράπεζα εμφάνισε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1,3% έναντι του πρώτου τριμήνου, σε 388 εκατομμύρια ευρώ.

Η Eurobank σημείωσε, επίσης, αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 5,1% την ίδια περίοδο, στα 71 εκατομμύρια ευρώ, και μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 2,0% σε ετήσια βάση αλλά και αύξηση των οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 5,8% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 16,6% το πρώτο εξάμηνο.

Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα δάνεια», η τράπεζα καταγράφει μείωση των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 16 εκατομμύρια ευρώ, για πρώτη φορά. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου ανήλθε στο 2,0% για το πρώτο εξάμηνο.

Στο δεύτερο τρίμηνο κατεγράφη ακόμη αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 677 εκατομμύρια ευρώ και κατά 1,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, αλλά και περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ELA κατά 4,6 δισεκατομμύρια από τον Μάρτιο έως σήμερα. Τα βασικά εποπτικά κεφάλαια (CET1) ανήλθαν στο 17,0%. Επίσης, διατήρησε την κερδοφορία των διεθνών δραστηριοτήτων, με καθαρά κέρδη 30 εκατομμυρίων ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο πρόεδρος του ΔΣ Νικόλαος Καραμούζης σημείωσε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής σταθεροποίησης, η οποία όμως απαιτείται να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί. Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον παράγοντα αστάθειας, αλλά το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται με πολλαπλές αβεβαιότητες. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Ιταλία απαιτούν μείζονες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και η ομαλή πορεία προς την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωζώνη, ενώ το προσφυγικό και η συνεχιζόμενη ανάφλεξη στην άμεση γεωγραφική μας περιφέρεια υπογραμμίζουν τη σημασία της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής συνεργασίας» και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στις περισσότερες από τις αναγκαίες προσαρμογές. Πλέον ο στόχος είναι να αποτυπωθούν σε ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε μια καμπή και η αξιοπιστία αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, ώστε να επιστρέψει σταδιακά στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, η προσήλωση στις νέες, αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις για την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλο της Eurobank. Οι ελληνικές τράπεζες, επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της βελτίωσης της ρευστότητας και της ανάκτησης της καταθετικής τους βάσης, με προϋπόθεση την ομαλή πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών. Σε ένα θετικό περιβάλλον, το τραπεζικό σύστημα έχει τις προϋποθέσεις για να στηρίξει την ανόρθωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων και την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας ανέφερε: «Το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κερδοφορίας δίνει στη Eurobank τη δυνατότητα να εστιάσει στους στρατηγικούς της στόχους. Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων, με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη σε αυτή μας την προσπάθεια είναι η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, που το προηγούμενο τρίμηνο πέρασε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Στον τομέα αυτό θα εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειες μας, αφιερώνοντας πρόσθετους πόρους, με στόχο την σταθερή και ταχεία μείωση του αποθέματος με όλα τα δυνατά μέσα που μας εξασφαλίζει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο.

Η αύξηση των καταθέσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ , προερχόμενη κυρίως από την Ελλάδα, αποδεικνύει την δυνατότητα της Τράπεζας να ενισχύσει σημαντικά την καταθετική της βάση, εφόσον οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται.

Συγχρόνως συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό ELA ενώ με ταχείς ρυθμούς αποπληρώνονται οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ).

Τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της Eurobank ενισχύθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης στο 17% (CET1), ως αποτέλεσμα της κερδοφορίας αλλά και της ολοκλήρωσης της πώλησης της ασφαλιστικής θυγατρικής Eurolife, στην οποία διατηρούμε σημαντική συμμετοχή. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία για τον Όμιλο έχει η συνεχιζόμενη θετική πορεία των διεθνών δραστηριοτήτων, για τις οποίες αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν ισχυρή συμβολή στα μεγέθη της Eurobank, καθώς οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε έχουν επανέλθει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης με θετικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.