Quantcast
Πάνω από 650 ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να ... συναντήσουν την Alibaba - enikonomia.gr
share

Πάνω από 650 ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να … συναντήσουν την Alibaba

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερες από 650 επιχειρήσεις αλλά και επαγγελματίες από τον χώρο των εξαγωγών και του τουρισμού έχουν δηλώσει συμμετοχή στην συνάντηση με τους εκπροσώπους της Alibaba, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο.

Η εκδήλωση που διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο το πόσο σημαντική είναι η δραστηριότητα της Alibaba στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου «ήδη στην Ιταλία έχουν ανοίξει 100 ηλεκτρονικά καταστήματα και στην Ισπανία 30 και αυξάνουν. Όλος ο κόσμος προσπαθεί να μπει στην αγορά της Κίνας μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και ιδίως της Alibaba»

Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 υψηλόβαθμα στελέχη της Alibaba θα παρουσιάσουν το «θαύμα» του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι Έλληνες εξαγωγείς να προωθήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους κινέζους καταναλωτές, καθώς και τις δυνατότητες προσέλκυσης περισσοτέρων Κινέζων επισκεπτών, κάτι που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την άνοδο της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας. Ειδικά για το κομμάτι του τουρισμού σημειώνεται ότι, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Alitrip, του ομίλου Alibaba, σήμερα, ταξιδεύουν στον κόσμο 50 εκατ. κινέζοι.

Η εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που προσκάλεσε τον Κινέζο «γίγαντα» να έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γίνεται παράλληλα με τις συζητήσεις της Alibaba και της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου στην Κίνα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον ιδρυτή και πρόεδρο της Alibaba, Τζακ Μα. Για αυτό άλλωστε, στις 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη της Alibaba και την κυβέρνηση ώστε να προωθηθούν οι σχετικές συζητήσεις.

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση θα ενημερωθούν από τον κινεζικό «κολοσσό» σχεδόν 60 επιχειρηματικοί φορείς από όλη την Ελλάδα και από όλους τους κλάδους (επιμελητήρια, σύνδεσμοι εξαγωγέων, κοινωνικοί εταίροι κλπ) με στόχο να είναι αυτοί που θα διαδώσουν στα μέλη τους τις νέες δυνατότητες.

Την εκδήλωση, η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, θα τιμήσουν με την παρουσία τους και χαιρετισμό ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Γ. Σταθάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδας και η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά,.

To Alibaba Group, ιδρύθηκε το 1999 (alibaba.com) από 18 άτομα, με επικεφαλής τον Τζακ Μα, πρώην δάσκαλο αγγλικών από το Χανγκτσού της Κίνας και έχει εξελιχθεί σε έναν οικονομικό κολοσσό στο χώρο του online εμπορίου, με πωλήσεις που έφθασαν, για το 2015, τα 485 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Alibaba έχει στην Κίνα μερίδιο 63% στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και το 2015, στη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ, πήρε 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία, μέσω της πλατφόρμας της, παρέχει consumer-to-consumer, business-to-consumer και business-to-business υπηρεσίες πωλήσεων, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, αναζητήσεων για αγορές, cloud computing κ.α.

Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Κίνας και το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως το 2015 οι πωλήσεις απευθείας στους καταναλωτές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, (Business to Consumer -B2C) ανήλθαν στα 493 δισ. δολάρια (το 13% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα). Οι συνολικές online πωλήσεις στην Κίνα, πρόσθεσε πως ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια. «Η πρόβλεψη είναι ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 25%-30% σε λίγα μόλις χρόνια εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων και των επιχειρήσεων αλλά και της Κυβέρνησης της Κίνας στο ηλεκτρονικό εμπόριο». Ωστόσο, χαρακτήρισε απογοητευτικό το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας- Κίνας.

«Το 2015 κάναμε εξαγωγές 227 εκ. ευρώ όταν το 2012 ήταν 382 εκ. ευρώ. Για να γίνει κατανοητό το πόσο χαμηλές είναι οι εξαγωγές μας, η Κίνα έκανε εισαγωγές το 2015 πάνω από 1 τρισ. ευρώ. Οι εισαγωγές μας από την Κίνα ήταν το 2015 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 12 φορές οι εξαγωγές μας. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο αναφορικά με τις εξαγωγές μας είναι ότι από τα 227 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά προϊόντα που δεν πάνε απευθείας στον καταναλωτή. Μάρμαρα, σκράπ, βιομηχανικά υλικά.Είναι χαρακτηριστικό ότι τρόφιμα και ποτά στείλαμε στην Κίνα το 2014 μόλις 13,5 εκ. ευρώ και το 2015 22,6 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,0 εκ. ευρώ ήταν μια ειδική συμφωνία μιας πολυεθνικής με την θυγατρική της που παράγει μπύρα στην Ελλάδα. Δηλαδή ενώ έχουμε τόσο καλής ποιότητας τρόφιμα και ποτά οι εξαγωγές μας στην Κίνα είναι σχεδόν μηδενικές. Ειδικά για το ελαιόλαδο, στείλαμε στην Κίνα 4,0 εκ. ευρώ το 2015 και το 2014 όταν η Κίνα κάνει εισαγωγές ελαιολάδου περίπου 150 εκ. ευρώ το χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος του ελαιόλαδου το εισαγάγει η Κίνα από Ισπανία και Ιταλία. Και σκεφθείτε ότι εμείς εξάγουμε το 70% του ελαιόλαδου μας στην Ιταλία και στην Ισπανία χύμα» όπως ανέφερε ο ίδιος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.