Quantcast
Χαρπαντίδης: Σε περιόδους κρίσης πρέπει κανείς να τολμά να κάνει επενδυτικές κινήσεις - enikonomia.gr
share

Χαρπαντίδης: Σε περιόδους κρίσης πρέπει κανείς να τολμά να κάνει επενδυτικές κινήσεις

δημοσιεύτηκε:

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι επιχειρηματικότητα που παράγει, επενδύει, αναπτύσσεται, καινοτομεί, εξάγει, είναι σωστός εργοδότης, παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, συνεισφέρει στην οικονομία, βοηθά το κράτος. Τολμά να σκεφτεί διαφορετικά και να κάνει τομές.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος συμπληρώνοντας ότι «αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στην Παπαστράτος όχι μόνο τώρα, αλλά επί 85 χρόνια. Και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε».

Ο κ. Χαρπαντίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φανερώνει το «μυστικό» της επιτυχίας της εταιρείας Παπαστράτος και αναλύει τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σημασία της Παπαστράτος και της Ελλάδας για την Philip Morris International. Δίνει έμφαση στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας αλλά και την εξαγωγική της δραστηριότητα ενώ στέκεται και στα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο των καπνικών προϊόντων.

«Στην Παπαστράτος νοιαζόμαστε και εμπνέουμε τους εργαζομένους μας και όλοι μαζί παλεύουμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την εταιρεία μας και για τον καθένα από εμάς. Παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζουμε να προσφέρουμε ανταγωνιστικές αποδοχές, να εστιάζουμε στην ανάπτυξη των εργαζομένων μας, να αναγνωρίζουμε και να ανταμείβουμε την αριστεία, να προσφέρουμε ευκαιρίες για διεθνή σταδιοδρομία και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να έχουμε ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας» επισημαίνει ο κ. Χαρπαντίδης.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Χρήστου Χαρπαντίδη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Παπαστράτος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ιστοσελίδα “Praktoreio-Business.gr”.

ΕΡ: Εφέτος η Παπαστράτος ολοκληρώνει 85 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της χώρας. Ποιο είναι «μυστικό» της επιτυχίας και ποια στοιχεία φέρνουν την εταιρεία στην πρώτη θέση;

ΑΠ: Η Παπαστράτος ηγείται για 85 χρόνια σ’ έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό δεν είναι τυχαίο:

Δεθήκαμε, από πολύ νωρίς, με την καπνοπαραγωγή. Πάντα υποστηρίζαμε τους αγρότες μας, με τις αγορές των καπνών αλλά και με την συνεχή εκπαίδευσή τους. Με τις εξαγωγές μας ταξιδέψαμε και ταξιδεύουμε τα ελληνικά ανατολικά καπνά σε κάθε άκρη του κόσμου.

Πάντα πιστεύαμε και επενδύαμε με συνέπεια στους ανθρώπους μας. Η απασχόληση στηρίχτηκε ουσιαστικά, με πραγματική φροντίδα για τους εργαζομένους και τους συνεργάτες μας.

Και πάντα συνεισφέραμε σημαντικά στην οικονομία. Σκεφθείτε ότι το 2,5% του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από την Παπαστράτος.

Αντίστοιχα, πάντα προσφέραμε στην κοινωνία με πολλές και, κυρίως, ουσιαστικές δράσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κυρίως όμως, στην Παπαστράτος πάντα πιστεύαμε ότι μπορούσαμε, ότι είχαμε χρέος να δημιουργούμε. Προσπαθούμε να νοιαζόμαστε έμπρακτα και να εμπνέουμε ανθρώπους και κοινότητες γύρω μας, να συνεργαζόμαστε με το κράτος και την κοινωνία των πολιτών. Και, φυσικά, όλα αυτά με πολλή και σκληρή δουλειά.

Αυτή πιστεύω είναι η συνταγή της επιτυχίας μας που μας ανέδειξε και ως την «Πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρεία στην Ελλάδα» για το 2016 σύμφωνα με το περιοδικό Fortune.

ΕΡ: Πως αποδεικνύεται η ψήφος εμπιστοσύνης της πολυεθνικής Philip Morris International τόσο στην εταιρεία Παπαστράτος όσο και στη χώρα και την ελληνική οικονομία;

ΑΠ: Νομίζω ότι τρία στοιχεία είναι αρκετά για να καταδειχθεί η σημασία της Παπαστράτος και της Ελλάδας για την Philip Morris International, πέρα από τη μακρά ιστορία που τις συνδέει.

Το πρώτο είναι το ύψος των επενδύσεων της μητρικής μας εταιρείας στην Ελλάδα – όχι μόνο στην Παπαστράτος αυτή καθαυτή αλλά και στην καπνοκαλλιέργεια, στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών και σε σημαντικές κοινωνικές ενέργειες – που από το 2003 ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον η Philip Morris International ανανέωσε φέτος για άλλα τρία χρόνια τη Συμφωνία Συνεργασίας που υπέγραψε το 2013 με την ελληνική κυβέρνηση δεσμευόμενη για αγορές ελληνικών ανατολικών καπνών. Η Συμφωνία αυτή διασφαλίζει στο μέτρο του δυνατού τους 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της ΡΜΙ παγκοσμίως.

Τέλος, στις αρχές του 2016, η Παπαστράτος ορίστηκε επικεφαλής για τις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας, κάτι που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΡΜΙ στην εταιρεία μας.

ΕΡ: Με ποιο τρόπο η εταιρεία διασφαλίζει τη δυναμική επιχειρηματική ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της; Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί η εταιρεία και που στοχεύει;

ΑΠ: Στην Παπαστράτος πιστεύουμε ότι σε περιόδους κρίσης ιδιαίτερα πρέπει κανείς να τολμά, να κάνει στρατηγικές και επενδυτικές κινήσεις και τομές. Αυτό ακριβώς κάναμε, με την υποστήριξη βέβαια της ΡΜΙ. Το επενδυτικό μας πλάνο είναι πολυετές και το υλοποιούμε με συνέπεια προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά μας, να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά έτσι να βγούμε αλώβητοι από την κρίση. Η τελευταία επενδυτική μας κίνηση ήταν ύψους 25 εκατ. ευρώ για νέες μηχανές παραγωγής και μια υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού που μας έδωσαν τη δυνατότητα να αυξήσουμε σημαντικά τις εξαγωγές μας.

ΕΡ: Οι εξαγωγές αποτελούν βασικό μέρος της στρατηγικής της Παπαστράτος. Ποιος είναι ο απολογισμός και ποιες οι προοπτικές στον τομέα των εξαγωγών;

ΑΠ: Η ανάπτυξη των εξαγωγών είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας μας και για εμάς αποτελεί πολύ σημαντική προτεραιότητα. Η Παπαστράτος ανέκαθεν εξήγαγε καπνά και τελικό προϊόν. Πριν λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2016, εγκαινιάσαμε τη νέα μας επένδυση, η οποία μας επέτρεψε να δώσουμε εξαγωγικό προσανατολισμό στο εργοστάσιό μας το οποίο τώρα πια εξάγει περισσότερο από το 60% της παραγωγής του προς περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη έως τη Σιγκαπούρη, το Μεξικό και την Ινδονησία.

ΕΡ: Ο κλάδος των καπνικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας ο οποίος όμως πλήττεται από το λαθρεμπόριο και την υπερφορολόγηση. Ποια είναι η θέσης σας για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα και σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η εταιρεία.

ΑΠ: Το πρόβλημα του λαθρεμπορίου στα καπνικά άρχισε να αυξάνει με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το 2009.

Η υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οδήγησε στη γιγάντωσή του. Σήμερα, σύμφωνα με έρευνα της KPMG, 20% της κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας είναι λαθραίο σε σχέση με μόλις 3% το 2009. Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και χύμα καπνού στερεί κάθε χρόνο σημαντικά ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Δημιουργεί μία μεγάλη τρύπα στα κρατικά έσοδα την οποία καλούνται να καλύψουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Αναφορικά με την υπερφορολόγηση, στα τελευταία 6 χρόνια είχαμε 8 αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Σήμερα η συνολική φορολογία πλησιάζει το 90% της λιανικής τιμής. Η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ ήταν τον Ιούνιο, την οποία απορροφήσαμε. Έχει ανακοινωθεί και αύξηση του ΕΦΚ που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2017 με αποτέλεσμα η λιανική τιμή του πακέτου αναμένεται να αυξηθεί κατά 40-50 λεπτά τουλάχιστον. Αντιλαμβάνεστε ότι το λαθρεμπόριο θα εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο.

Η υπερφορολόγηση φέρνει υψηλές τιμές χωρίς να επιτυγχάνονται τα προσδοκώμενα έσοδα για το κράτος. Εδώ και καιρό βλέπουμε ότι κάθε αύξηση του φόρου οδηγεί πλέον σε μείωση των εσόδων και αύξηση του λαθρεμπορίου.

Η Παπαστράτος πρωτοπορεί στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών, με επιμονή και συνέπεια από το 2012 μέχρι σήμερα. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, με ενημερωτικές εκστρατείες συνεργαζόμαστε στενά με την πολιτεία, δωρίσαμε στο Υπουργείο Οικονομικών το πρώτο x ray scanner για εμπορευματοκιβώτια και οχήματα που αποκτά η χώρα μας για την ανίχνευση παράνομων καπνικών προϊόντων και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, σε συνεργασία τώρα πια και με τις άλλες μεγάλες εταιρείες καπνικών.

ΕΡ: Πόσο σημαντικό γεγονός για την εταιρεία αποτελεί η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στην κοινωνία και τη χώρα;

ΑΠ: Στην Παπαστράτος, όπως προανέφερα, νοιαζόμαστε και εμπνέουμε τους εργαζομένους μας και όλοι μαζί παλεύουμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την εταιρία μας και για τον καθένα από εμάς. Παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζουμε να προσφέρουμε ανταγωνιστικές αποδοχές, να εστιάζουμε στην ανάπτυξη των εργαζομένων μας, να αναγνωρίζουμε και να ανταμείβουμε την αριστεία, να προσφέρουμε ευκαιρίες για διεθνή σταδιοδρομία και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να έχουμε ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας. Οι προσπάθειές μας αυτές έχουν αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια με πολλαπλές διακρίσεις.

ΕΡ: Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα για την εταιρεία αλλά και για τη χώρα;

ΑΠ: Υπάρχει, ξέρετε, ένα τρίγωνο το οποίο, όταν λειτουργεί σωστά, φέρνει μαγικά αποτελέσματα. Είναι το τρίγωνο Πολιτεία – Επιχειρηματικότητα – Κοινωνία που όταν συνομιλεί ειλικρινά και συνεργάζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα γίνονται θαύματα.

Κεντρικό στοιχείο αυτού του τριγώνου είναι η επιχειρηματικότητα. Πιστεύω βαθιά ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι επιχειρηματικότητα που παράγει, επενδύει, αναπτύσσεται, καινοτομεί, εξάγει, είναι σωστός εργοδότης, παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, συνεισφέρει στην οικονομία, βοηθά το κράτος. Τολμά να σκεφτεί διαφορετικά και να κάνει τομές. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στην Παπαστράτος όχι μόνο τώρα, αλλά επί 85 χρόνια. Και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Για να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία αλλά και προοπτική στην ελληνική οικονομία, για να αφήσουμε πίσω μας ένα καλύτερο μέλλον για όλους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.