Quantcast
Τη νέα τιμολόγηση της Αλουμίνιον εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ - enikonomia.gr
share

Τη νέα τιμολόγηση της Αλουμίνιον εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ

δημοσιεύτηκε:

Tην πρόταση του ΔΣ για τη λύση της διαφοράς και τη νέα τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος για την περίοδο ως τα τέλη του 2020 καλείται να εγκρίνει σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.

Η δημοσιοποίηση των όρων αυτή της πρότασης έχει προκαλέσει θετικές αντιδράσεις στο σύνολο της βιομηχανίας.
Πέρα από την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΑτΕ, που θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστική, στελέχη μεγάλων βιομηχανιών τονίζουν ότι αυτό που ξεχωρίζει στην προτεινόμενη συμφωνία είναι η χρονική της διάρκεια, δηλαδή το γεγονός ότι αφορά το διάστημα ως τα τέλη του 2020.
Ειδικότερα, η πρόταση του ΔΣ προβλέπει ότι στο πλαίσιο της συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς για τον προσδιορισμό της τιμής κατά την περίοδο από 1/1/2014 ως 30/5/2016 τα δύο μέρη θα συμφωνήσουν ότι θα εκκαθαριστεί στα 36,6 ευρώ/MWh πλέον χρέωσης CO2.

Για την περίοδο 1/7/2016 – 31/12/2020 η χρέωση της ΑτΕ θα γίνεται σύμφωνα με τους όρους του τιμολογίου Υψηλής Τάσης-1.

Επί της χρέωσης του ανταγωνιστικού σκέλους ενέργειας εφαρμόζονται οι ακόλουθες εκπτώσεις:

– Έκπτωση όγκου 25% και έκπτωση λόγω ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8%, δηλαδή συνολική έκπτωση 33%.

– Επί της τιμής που προκύπτει εφαρμόζεται πρόσθετη έκπτωση προπληρωμής και εμπρόθεσμης εξόφλησης 15% αν σωρευτικά συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Προπληρωμή 100 εκατ. ευρώ για τις καταναλώσεις από 1/7/2016 ως 30/6/2017 εντός 15 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

β) για τις καταναλώσεις από 1/7/2017 ως 30/6/2018 και για τα επόμενα συμβατικά έτη με την προϋπόθεση ότι ο πελάτης θα εξοφλεί πλήρως και εγκαίρως το μηνιαίο τιμολόγιο ηλεκτρισμού, ο πελάτης θα πρέπει να προπληρώνει ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας συν το CO2, υπολογιζόμενου με βάση την κατανάλωση του εκάστοτε προηγούμενου συμβατικού έτους.

γ) προσαύξηση του ανταγωνιστικού σκέλους με βάση τον ετήσιο μέσο όρο της επίσημης τιμής του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME).

Η χρέωση του ανταγωνιστικού σκέλους που προκύπτει με βάση τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν παραμένει σταθερή για τιμή στο LME χαμηλότερη ή ίση με τα 1.800 δολάρια/τόνο. Για τιμή στο LME άνω των 1.800 δολ./τόνο και μέχρι τα 3.300 δολ./τόνο η χρέωση προσαυξάνεται κατά 1,25 ευρώ/MWh ανά 100 δολάρια αύξησης της τιμής του αλουμινίου και φθάνει ως τα 18,75 ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.