Quantcast
«Ανοικτή» για το υπουργείο Ναυτιλίας η συζήτηση για μείωση τιμών στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας - enikonomia.gr
share

«Ανοικτή» για το υπουργείο Ναυτιλίας η συζήτηση για μείωση τιμών στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας

δημοσιεύτηκε:

H μείωση των τιμών στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα του διαλόγου που θα αρχίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με βασικό αντικείμενο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Θεοτοκάς, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που πραγματοποιείται στην πόλη.

Ο κ. Θεοτοκάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το θέμα της μείωσης των τιμών στα εισιτήρια, δήλωσε: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο μας περιορίζει. Με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν οι γραμμές που είναι απολύτως απελευθερωμένες, άρα ο ορισμός του ναύλου είναι ζήτημα της επιχείρησης και υπάρχουν και οι γραμμές που ισχύει το κρατικό ναυλολόγιο και εκεί, με βάση στοιχεία που έχουν σχέση με τον τιμάριθμο, τις τιμές των καυσίμων και άλλα, οι τιμές καθορίζονται από το κράτος. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία έχουν υπάρξει μειώσεις, έχουν υπάρξει προσαρμογές προς τα κάτω, με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Στην πρώτη κατηγορία, όπως σας είπα, οι τιμές είναι απελευθερωμένες με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

Παράλληλα, ο κ. Θεοτοκάς αναφέρθηκε στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την έναρξη διαλόγου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στον χώρο της ακτοπλοΐας, επισημαίνοντας ότι για τις τιμές των εισιτηρίων θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και τα δεδομένα της περιόδου που σήμερα διανύομε.

Όπως είπε, «υπάρχει ένα στοιχείο από το παρελθόν, που λέει για παράδειγμα, ότι ήταν πολύ υψηλές οι τιμές των καυσίμων και άρα διαμόρφωναν ένα πολύ σημαντικό μέρος του κόστους της λειτουργίας των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών. Τον τελευταίο χρόνο, τουλάχιστον, κινούμαστε προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Αυτό νομίζω ότι θέτει ζητήματα για συζήτηση».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, όλα τα αυτά τα θέματα θα τεθούν σε πρώτο επίπεδο, με συζήτηση μεταξύ του υπουργείου και των ναυτιλιακών εταιρειών, η οποία, όπως είπε, «θα έχει σαν στόχο να επανεκτιμηθεί η κατάσταση με βάση και τα οικονομικά στοιχεία που έχουν παρατηρηθεί την προηγούμενη περίοδο».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.