Quantcast
«Κραχ» στις επιχειρήσεις του real estate - enikonomia.gr
share

«Κραχ» στις επιχειρήσεις του real estate

δημοσιεύτηκε:

Τις… αυταπάτες που τρέφουν πολλά στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν προσεχώς την κάνουλα της χρηματοδότησης φρόντισε να διαλύσει ο κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Ο εκπρόσωπος της Eurobank Bulgaria και τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), μιλώντας στο 17ο συνέδριο της Prodexpo, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να «ξεχάσουν τη χρηματοδότηση των τραπεζών για έργα ακινήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας ότι τα capital controls «θα τα πληρώσει η χώρα για πολλά χρόνια».

Η τοποθέτησή του, δε, ήρθε σε συνέχεια εκείνης του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Piraeus Real Estate, κ. Γιώργου Παπαϊωάννου, ο οποίος όρισε ως βαρύνουσας σημασίας τις προτάσεις διευκόλυνσης του τραπεζικού συστήματος στην κτηματική οικονομία της χώρας, «με τις τράπεζες να αρχίζουν, πλέον, να λαμβάνουν κύριο ρόλο στην κίνηση της αγοράς», αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Στοιχεία – σοκ

Σύμφωνα με στοιχεία Ιουνίου 2016, από ανοίγματα (δηλαδή δάνεια, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.), ύψους 23,5 δισ. ευρώ, που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, περισσότερα από τα μισά (12,9 δισ. ευρώ ή 54,9%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υποδιοικητής της ΤτΕ, κ. Θεόδωρος Μητράκος, προσθέτοντας ότι τα 2/3 εξ αυτών αφορούν σε δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και καταγγελμένα δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 1/3 -αν και προς το παρόν εξυπηρετείται κανονικά- κρίνεται ότι είναι αβέβαιης είσπραξης (δηλ. υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει πρόβλημα στο μέλλον).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.