Quantcast
Κινέζικη αγορά έκανε την εμφάνισή της στην ... ακριβή ανατολική Θεσσαλονίκη - enikonomia.gr
share

Κινέζικη αγορά έκανε την εμφάνισή της στην … ακριβή ανατολική Θεσσαλονίκη

δημοσιεύτηκε:

Τα χαρακτηριστικά κινέζικα χάρτινα φαναράκια έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους έξω από μεγάλα καταστήματα επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά, σε μια περιοχή με παραδοσιακά υψηλά ενοίκια καταστημάτων, προσελκύοντας το κοινό σε αγορές ειδών που πωλούνται σε χαμηλές τιμές.

“Οι κάτοικοι της περιοχής, μετά από κάποιες πρώτες επιφυλάξεις δείχνουν να προτιμούν κυρίως ρούχα, παπούτσια και παντόφλες ενώ αγοράζουν και είδη οικιακής χρήσης που μπορούν να βρουν ακόμη και με ένα ευρώ” λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπάλληλος καταστήματος με κινεζικά προϊόντα, Αγάπη Παρούση.

Η ίδια αποδίδει το σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον στην οικονομική κρίση ενώ με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

size=”3″ face=”Courier New”>, Παντελής Φιλιππίδης. “Πρόκειται για μεγάλα καταστήματα που άνοιξαν στην ανατολική Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιούνται στον τομέα της λιανικής πώλησης, επειδή έχει πέσει ο τζίρος της χονδρικής πώλησης στα κινέζικα καταστήματα της περιοχής της οδού Αισώπου στη δυτική Θεσσαλονίκη” αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Φιλιππίδης.

Ο ίδιος λέει ότι “κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί από το εμπόριο ειδών εντός καταστήματος”, ωστόσο διευκρινίζει ότι “θα πρέπει να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες και να διενεργούνται παντού έλεγχοι”. “Οι περισσότεροι που αγοράζουν κάποια πολύ φτηνά είδη δεν γνωρίζουν ότι ενδεχομένως κινδυνεύουν από ορισμένα υποπροϊόντα, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, όπως το pvc που μπορεί να χρησιμοποιείται σε τσάντες ή παπούτσια. Δεν ξέρω αν γίνονται επαρκείς έλεγχοι για το τι είναι αυτά τα προϊόντα που πωλούνται τελικά τόσο φτηνά, όπως για παράδειγμα τα καλλυντικά που πωλούνται στο δρόμο και κοστίζουν ένα με δύο ευρώ” προσθέτει.

Από την πλευρά της, η κ. Παρούση επισημαίνει ότι στο χρονικό διάστημα που εργάζεται στο κατάστημα επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως διενεργήθηκαν έλεγχοι από την αστυνομία και το ΙΚΑ, ωστόσο αναφέρει ότι δεν γνωρίζει αν έγιναν έλεγχοι για την ποιότητα των προϊόντων.

“Αν όλοι μπούνε σε τέτοιο έλεγχο και πληρώνουν και οι κινέζικες αποθήκες φόρο ΦΠΑ και όλα αυτά που πληρώνει ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα άλλα

size=”3″ face=”Courier New”>, τότε θα διαπιστώσει κανείς ότι και τα κινέζικα δεν είναι φτηνά αλλά πιο ακριβά, ωστόσο δεν πληρώνονται όσα πρέπει να πληρωθούν” προσθέτει ο κ. Φιλιππίδης. Εκτιμά δε ότι οι χαμηλές τιμές στα κινέζικα προϊόντα δεν οφείλονται μόνο στο χαμηλό κόστος παραγωγής. “Υπάρχει επίσης και το κόστος λειτουργίας αλλά και οι τεράστιοι φόροι και το ασφαλιστικό που πληρώνει ο Έλληνας επιχειρηματίας” σημειώνει. Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι η εμφάνιση μεγάλων καταστημάτων λιανικής πώλησης κινεζικών προϊόντων, με μεγάλο όγκο εμπορευμάτων, δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς τέτοιου είδους καταστήματα υπάρχουν και σε άλλες πόλεις, όπως η Λάρισα, οι Σέρρες και η Κατερίνη.

Πολυεθνικές επιχειρήσεις στο 80% των καταστημάτων στην Τσιμισκή

Σχετικά με την εμφάνιση καταστημάτων που πουλούν προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές σε δρόμους με παραδοσιακά υψηλά ενοίκια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την οδό Τσιμισκή. Εκεί, όπως λέει, η εικόνα έχει αλλάξει τρομακτικά την τελευταία επταετία καθώς έχουν απομείνει ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις με Έλληνες ιδιοκτήτες. “Οι ξένες πολυεθνικές εταιρείες καλύπτουν ένα τεράστιο ποσοστό της επιχειρηματικότητας στην οδό Τσιμισκή, που φτάνει το 80%, ενώ αντίστοιχα η ελληνική επιχειρηματικότητα στα καταστήματα της Τσιμισκή περιορίζεται μόλις στο 20%” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην αγορά σημειώνει ότι “οι κυβερνήσεις των τελευταίων επτά χρόνων δεν ασχολήθηκαν με τη μικρομεσαία επιχείρηση”, μιλά για τον αυξανόμενο αριθμό στα λουκέτα των επιχειρήσεων και τονίζει με νόημα: “σήμερα στην Ελλάδα όσοι παραμένουν στην μικρομεσαία επιχείρηση και στο κατάστημά τους μετά από επτά χρόνια οικονομικού πολέμου είναι πλέον ήρωες και αξίζει όλοι να τους σεβαστούν ως ήρωες”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.