Quantcast
Τράπεζα Κύπρου: Αίτηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου - enikonomia.gr
share

Τράπεζα Κύπρου: Αίτηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

δημοσιεύτηκε:

Την υποβολή αίτησης για εισαγωγή στη standard αντί στη premium αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου ανακοίνωσε σήμερα η Τρ. Κύπρου, κοινοποιώντας παράλληλα την πρόθεση της να δημιουργήσει νέα μητρική εταιρεία στην Ιρλανδία, ώστε να μπορεί στο μέλλον να εισαχθεί στην premium αγορά.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Δρ. Josef Ackermann, σχολιάζοντας την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, ανέφερε:

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωρούμε στην υποβολή αίτησης για εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Τράπεζας για ανάκτηση της ισχυρής της θέσης. Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα, και τα ενδιαφερόμενα μέρη της, θα επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που παρέχει η εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, μέσω της ενίσχυσης του προφίλ, της ρευστότητας διαπραγμάτευσης και της μεγαλύτερης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου θα ενισχύσει τη δυνατότητα του Συγκροτήματος, ως το μεγαλύτερο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας”.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Τρ. Κύπρου αναφέρει ότι προχωρά “στην υποβολή αίτησης για εισαγωγή των μετοχών της στη standard κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange, LSE). Το Συγκρότημα προτίθεται να διατηρήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και δεν θα διατηρήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εισαγωγή των μετοχών στο LSE συνάδει με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική δέσμευση της Τράπεζας για εισαγωγή των μετοχών της σε μεγάλο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Η εν λόγω εισαγωγή αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την προβολή του Συγκροτήματος και θα οδηγήσει σε μια πιο διευρυμένη βάση επενδυτών ικανή να στηρίξει την Τράπεζα μακροπρόθεσμα. Τα πιο πάνω αναμένεται να ενδυναμώσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερόμενων μερών προς το Συγκρότημα. Τέλος, η εισαγωγή των μετοχών στο LSE θα εντάξει την Τράπεζα σε μια διευρυμένη ομάδα διεθνών τραπεζών αντίστοιχου μεγέθους.

Η εισαγωγή αυτή αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στην ταχεία πορεία της Τράπεζας για ανάκτηση της ισχυρής της θέσης, η οποία ξεκίνησε το 2013, και περιλαμβάνει: την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1 δις, τον διορισμό νέου και έμπειρου Διοικητικού Συμβουλίου με Πρόεδρο τον Δρ. Josef Ackermann, την εκτεταμένη απομόχλευση μη κύριων δραστηριοτήτων, την αύξηση του μεριδίου αγοράς στην Κύπρο, καθώς και τη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων (μείωση ύψους €4.23 δις από τον Δεκέμβριο 2013) και της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (μείωση ύψους €10,6 δις από τον Απρίλιο 2013 στο σημερινό επίπεδο των €0,8 δις).

Η Τράπεζα εξακολουθεί να εργάζεται για εισαγωγή των μετοχών της στην premium κατηγορία του LSE, και προτίθεται να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης για εισαγωγή στην κατηγορία αυτή στο μέλλον, με στόχο να θεωρηθεί επιλέξιμη για συμπερίληψη στους δείκτες FTSE UK. Οι εργασίες συνεχίζονται και η εισαγωγή στη standard κατηγορία του LSE αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο αυτής της μακροχρόνιας πορείας του Συγκροτήματος. Για τον σκοπό αυτό, ιδρύθηκε στην Ιρλανδία μία νέα εταιρεία, η οποία προορίζεται να καταστεί η μητρική εταιρεία του Συγκροτήματος”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.