Quantcast
Κρασιά... «γοργόνες» για καλό σκοπό! - enikonomia.gr
share

Κρασιά… «γοργόνες» για καλό σκοπό!

δημοσιεύτηκε:

Τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν το πρώτο κρασί του αστικού Αμπελώνα της Θεσσαλονίκης θα έχουν όσοι συμμετάσχουν στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος στο πλαίσιο του Food Festival.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», πρόκειται για 170 φιάλες λευκό κρασί που εμφιαλώθηκε σε συνεργασία με το Κτήμα Γεροβασιλείου και το Εργαστήριο Αμπελουργίας του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ με την ονομασία «Γοργόνα», κρασί το οποίο δεν θα πουληθεί και δεν θα διατεθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στα δύο φιλανθρωπικά δείπνα που θα πραγματοποιηθούν.

Το πρώτο δείπνο θα γίνει αύριο, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο εστιατόριο «Be» του ξενοδοχείου Excelsior (Κομνηνών 10 Μητροπόλεως) και τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδας Παιδιών Πασχόντων από Κυστική Ινώδη Νόσο. Η συμμετοχή στο δείπνο κοστίζει 30 ευρώ.

Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305) και αφορά το ίδρυμα Άγιος Στυλιανός. Η τιμή πρόσκλησης ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Αποτιμώντας τις τουριστικές εκθέσεις Philoxenia-Hotelia, ο κ. Πέγκας χαρακτήρισε πολύ θετικά τα μηνύματα για τον τουρισμό. «Μετά από χρόνια βγαίνει επιτέλους μια αισιοδοξία όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή» είπε.

Αναφερόμενος στο εκθεσιακό δίδυμο Philoxenia-Hotelia, σημείωσε ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση, όπου ανακοινώθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα και νέες αεροπορικές συνδέσεις, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης με το Κάιρο.

To 6o Food Festival

Σε εξέλιξη, εξάλλου, είναι το 6ο Thessaloniki food festival που αναδεικνύει την πόλη ως γαστρονομικό προορισμό. «Η Θεσσαλονίκη αρχίζει πλέον να καθιερώνεται στον παγκόσμιο χάρτη ως γαστρονομικός προορισμός και τραβάει το ενδιαφέρον τόσο των επισκεπτών, όσο και τον ξένων ΜΜΕ, όπως η New York Times, το BBC και άλλα» σημείωσε ο κ. Πέγκας και πρόσθεσε: «Θα δούμε πολλά και ξεχωριστά πράγματα και στο φετινό food festival και θα δοκιμάσουμε ακόμη περισσότερα. Συνεχίζουμε την καμπάνια Θεσσαλονίκη, η πόλη του γλουκού, δοκιμάζουμε κρασί με σοκολάτα και υποδεχόμαστε Έλληνες σεφ από το εξωτερικό».

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του 6ου φεστιβάλ γαστρονομίας περιλαμβάνουν:

«Διαγωνισμός μαγειρικής για την τρίτη ηλικία»

Διαγωνισμός μαγειρικής για την τρίτη ηλικία, πραγματοποιείται από το 6ο Thessaloniki Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία των ΚΑΠΗ του δήμου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας. Στις 21 και 28 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί και στις 14 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα, στα 5ο, 3ο και 2ο παράρτημα ΚΑΠΗ αντίστοιχα, η chef Κική Εμμανουηλίδου θα δοκιμάσει τα πιάτα για να επιλέξει την καλύτερη συνταγή και θα δωρίσει στη νικήτρια το βιβλίο της με παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής.

Σκοπός των δράσεων, στις οποίες θα πρωταγωνιστήσουν οι συνταγές των γιαγιάδων, είναι η διάδοση της γαστρονομικής παράδοσης στις νεότερες γενιές.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν τον οδηγό γαστρονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

«Τα παιδιά στην Κουζίνα»

Το 6ο Thessaloniki Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις δράσεις του με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από την άσκηση και τη διατροφή στην παιδική και προεφηβική ηλικία, σε περισσότερο από δέκα σχολεία της πόλης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και θα διαρκέσει όλο τον Νοέμβριο.

Το καθιερωμένο πρόγραμμα του Thessaloniki Food Festival, με τίτλο «Τα παιδιά στην Κουζίνα» συνεχίζεται το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο 59ο και 61ο Δημοτικά σχολεία αντίστοιχα. Το θέμα του φετινού προγράμματος είναι «Επιστήμη-Γαστρονομία-Διασκέδαση», ένα πρωτότυπο ευρηματικό show με ξηρό πάγο, που δημιουργούν γρανίτες από φρούτα και λαχανικά μέσα σε φαντασμαγορικούς ξηρούς καπνούς. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά της 5ης και 6ης Δημοτικού και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Β΄και Γ΄Δημοτικής Κοινότητας.

«Παγκόσμια διατροφή-Δίκαιο εμπόριο»

Μία έκθεση για την ενημέρωση του κοινού για το παγκόσμιο πρόβλημα της δίκαιης κατανομής της τροφής με τίτλο «Παγκόσμια διατροφή-Δίκαιο εμπόριο» πραγματοποιείται στο φουαγέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης από τις 18 έως τις 28 Νοεμβρίου 2016. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Thessaloniki Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Fair Trade Hellas, στο πλαίσιο του συμφώνου για την Αστική Διατροφική Πολιτική στο Μιλάνο.

Πρόκειται για Πανευρωπαϊκή fairtrade Έκθεση, στο πλαίσιο του Food smart cities for development project, που ταξίδεψε από τη Μπρυζ στη Γάνδη, το Μιλάνο, την Ουτρέχτη, το Μπιλμπάο και βρίσκεται τώρα στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη έκθεση προσπαθεί να κάνει το κοινό να κατανοήσει στην πράξη τι είναι το δίκαιο εμπόριο και σε ποια προϊόντα αναφέρεται. Ποιοι είναι οι παραγωγοί του νότου, αλλά και πώς συνδέονται με τον βορρά και τον ανεπτυγμένο κόσμο στην καθημερινότητα. Συμπερασματικά η έκθεση σκοπεύει να δείξει ρόλους σε όλο αυτό και πώς μπορεί ατομικά ο καθένας να βοηθήσει ψηφίζοντας και στηρίζοντας έναν πιο δίκαιο κόσμο. Η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Παράλληλα με την έκθεση, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα για την αστική διατροφική πολιτική σε τοπικό επίπεδο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.

«Παρουσίαση βιβλίου»

Την παρουσίαση του βιβλίου «Με…Νου, Αρωματόκηπος και Ευεξία: ανακαλύπτοντας μυστικά των βοτάνων» οργανώνει το 6ο Thessaloniki Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο βιβλιοπωλείο Ιανός την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Το βιβλίο συνέγραψαν οι Μαρία Στικούδη, Ελένη Μαλούπα, Διαμάντω Λάζαρη και Νικόλαος Κρίγκας. Προσεγγίζει την επιστημονική γνώση με απλό τρόπο, εμπλουτίζει τη μεσογειακή διατροφή, ανοίγει καινούριους γαστρονομικούς ορίζοντες και δίνει νέο έναυσμα στην καλλιέργεια των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Από κομπάρσοι, τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά γίνονται οι πρωταγωνιστές στην καθημερινή διατροφή και στο οικιακό περιβάλλον. Θα δοθούν ιστορικές πληροφορίες και βασικά βιολογικά στοιχεία, παρέχοντας με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τα συστατικά και τις ιδιότητες τους και δίνοντας ειδικές συστάσεις-προφυλάξεις για τη διατροφική τους χρήση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.