Quantcast
Προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας η τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου - enikonomia.gr
share

Προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας η τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου

δημοσιεύτηκε:

Αιτήματα για τη δημιουργία υπουργείου κατασκευών, ενιαίου επαγγελματικού φορέα, απλοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίας, μείωση και σταθεροποίηση της φορολογίας, προτεραιότητα στην ποιότητα ανθρώπων και υλικών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συμπερασμάτων του 1ου Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) και δημοσιεύτηκαν σήμερα.

“Είναι λάθος να σκοτώνεις την αγελάδα για το κρέας και να στερείσαι το γάλα που σου δίνει πολλά περισσότερα”. Με τη φράση αυτή ο Πέτρος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη προστασίας του κλάδου των κατασκευών από περαιτέρω ύφεση.

Από το βήμα του 1ου Συνεδρίου του Συνδέσμου, με τίτλο “Ο Ρόλος των Κατασκευών στην Ανάπτυξη της Οικονομίας της χώρας” που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, παρουσία 200 και πλέον συνέδρων από τον κλάδο των κατασκευών, πολιτικών παραγόντων, προέδρων φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων, ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε τη σημαντική συνεισφορά του κλάδου στην ανάπτυξη της χώρας. Προς τούτο μάλιστα, επικαλέστηκε μελέτη που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΕΠΑΚ, σύμφωνα με την οποία για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στις κατασκευές προστίθεται 1,80€ στο ΑΕΠ (εκ των οποίων τα 0,40€ πηγαίνουν ως έσοδα στα κρατικά Ταμεία) και για κάθε 1εκ € που επενδύεται δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο οικονομολόγος του ΣΕΒ, Senior Advisor στον Τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης, Μιχαήλ Μητσόπουλος, η έκταση της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου καθιστά μη ρεαλιστική μια εκτίμηση ανάκαμψης της οικονομίας χωρίς ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων προς την αγορά και κατασκευή ακινήτων.

Συγκεκριμένα τόνισε πως το πρόβλημα συνδέεται άμεσα και με την εξυγίανση των κόκκινων τραπεζικών δανείων και παρουσίασε μια σειρά μέτρα τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του ΣΕΒ της 24ης Νοεμβρίου 2016.

Μια σειρά μέτρων με έμφαση την παροχή φορολογικών κινήτρων για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων, όπως π.χ. συμβαίνει στη Σουηδία όπου επιστρέφεται το 50% της δαπάνης, πρότεινε κι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, τονίζοντας παράλληλα, δεν χρειάζονται νέες κατασκευές, καθώς υπάρχει υπερπροσφορά και ταυτόχρονα μειωμένη ζήτηση (με αύξηση μάλιστα της τάσης “δεν κληρονομώ”).

Την υπερφορολόγηση των ακινήτων επεσήμανε με τη σειρά και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας πως μαζί με τη γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης, εντείνουν την οικονομική ανασφάλεια και στέκονται εμπόδιο στις επενδύσεις. “Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι η επένδυση του θα προχωρήσει ομαλά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη σημαντική συνεισφορά του κλάδου των κατασκευών στην ελληνική οικονομία.

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κλάδου των κατασκευών επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας προτείνοντας:

α. Εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας “Πρώτα σταθεροποίηση μετά ανάπτυξη”, είπε χαρακτηριστικά.

β. Αλλαγή μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και γ. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε πάντως η επισήμανση του διαπρεπούς αρχιτέκτονα Κυριάκου Κυριακίδη ότι “αυτός ο τόπος δεν έχει συνέχεια. Έρχεται ο επόμενος υπουργός να καταργήσει τον επόμενο”. Ο γνωστός επιχειρηματίας Θεόδωρος Χαραγκιώνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδύσεων και Ανάπτυξης Ακινήτων, θύμισε την πρόθεση του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση να περιορίσει την πολεοδομική νομοθεσία σε μόλις δυο σελίδες – γεγονός όμως που δεν έτυχε της ανάλογης πολιτικής βούλησης. “Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ο Τρίτσης, θα το κάνουμε εμείς” ήταν η προτροπή του Πέτρου Παπαϊωάννου, ο οποίος κλείνοντας τις εργασίες του ολοήμερου συνεδρίου παρουσίασε τα παρακάτω συμπεράσματα:

– Την άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου επαγγελματικού φορέα, όπως συμβαίνει στους άλλους κλάδους της οικονομίας, ο οποίος θα εκπροσωπεί τον κατακερματισμένο κλάδο των κατασκευών και θα συνεργάζεται με την πολιτεία για την ποιοτική ανάπτυξή του, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

– Την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου Υπουργείου Κατασκευών, που να περιλαμβάνει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες όλων των σημερινών υπουργείων και υπηρεσιών που τον αφορούν, ό,τι συμβαίνει δηλαδή και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, τη διευκόλυνση της νομοθέτης και την συνεργασία με τον κλάδο για τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας.

– Την άμεση απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και των αδειοδοτήσεων σε λίγες σελίδες, που γίνονται σήμερα τροχοπέδη στις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, με βασικά εργαλεία τις οριστικές Χωροταξικές Μελέτες, το ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο και την Κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

– Την άμεση μείωση και σταθεροποίηση της φορολογίας των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε λογικά επίπεδα, όπως και την νομοθέτηση έξυπνων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις που έχουν στόχο την ποιοτική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να ενεργοποιηθεί ο κλάδος και να αποδώσει δημόσια έσοδα και νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

– Την επικράτηση της ποιότητος και των προδιαγραφών στα υλικά και το ανθρώπινο δυναμικό στις κατασκευές, με εφαρμογή και τον αυστηρό έλεγχο των δεδομένων, που ήδη ισχύουν στα υπόλοιπα αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης.

– Στοχευμένες προσπάθειες για τη βελτίωση της εικόνας του κλάδου στην κοινωνία μας, ώστε να καταστεί κατανοητό πως οι κατασκευές έχουν εκσυγχρονιστεί διαθέτουν ένα υψηλό επιστημονικό δυναμικό με μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες και ποιοτικές κατασκευές και έχουν ξεφύγει από την απόλυτη εκπροσώπηση του εργολάβου, που γνώριζαν στο παρελθόν.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.