Quantcast
Από Ευρώπη κυρίως το ενδιαφέρον για τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία - enikonomia.gr
share

Από Ευρώπη κυρίως το ενδιαφέρον για τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία

δημοσιεύτηκε:

Κυρίως από την Ευρώπη προέρχεται το έντονο ενδιαφέρον των ξένων “μνηστήρων” για την απόκτηση των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) στη Σερβία, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Ρώσσιος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι το διοικητικό της συμβούλιο άναψε χθες το πράσινο φως στη διαδικασία και έτσι ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός πρόκειται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Το ελάχιστο τίμημα που θα πρέπει κάποιος να καταβάλει, προκειμένου να αποκτήσει τις δύο κερδοφόρες μονάδες της εταιρείας στη Σερβία, ανέρχεται στο ποσό των 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ρώσσιου, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της βιομηχανίας, Παντελή Μάνη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θέση της διοίκησης της εταιρείας αποτελεί ότι η πώληση των εργοστασίων της στη Σερβία θα δώσει «ανάσα» στην ΕΒΖ από τις δανειακές της υποχρεώσεις κι έτσι θα καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση των σχεδίων που έχουν τεθεί, ώστε η βιομηχανία να διεθνοποιηθεί, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της, τόσο απέναντι στους συνεργάτες της, όσο και στους παραγωγούς.

Μεταξύ άλλων, στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο, που διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ, εγκρίθηκαν δύο στρατηγικές συμφωνίες για την αγορά και πώληση ζάχαρης, που η διοίκηση της ΕΒΖ συζητά με δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Σύμφωνα με τον κ. Ρώσσιο, οι συμφωνίες αυτές “αναμένεται να υπογραφούν στο επόμενο δεκαήμερο”.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρώσσιος τόνισε ότι στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, συζητήθηκε και το θέμα των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι “αύριο θα λάβουν μέρος του 1,8 εκατ. ευρώ που τους οφείλουμε από την περσινή καμπάνια και αρχές της επόμενης εβδομάδας θα εξοφληθούν”.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή τους στις 25/11 οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας κοινοποίησαν την πρόθεσή τους για δυναμική διεκδίκηση των χρημάτων από την 1η Δεκεμβρίου, εάν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν εξοφληθούν.

Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον πρόεδρο των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλο Μπογιαννίδη, αυτός τόνισε: “δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να πω εάν η θέση της διοίκησςη της ΕΒΖ είναι ικανή να ανακόψει τις κινητοποιήσεις που εξαγγείλαμε. Την προσεχή Πέμπτη έχουμε κανονίσει συνάντηση στα γραφεία της εταιρείας. Θα συζητήσουμε με τη διοίκηση και μετά θα συνεδριάσουμε εκ νέου προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπογιαννίδης επισήμανε ότι “σε συζητήσεις μας με τη διοίκηση της εταιρείας, έχουμε συμφωνήσει στα λόγια ότι εντός του Δεκεμβρίου θα μας καταβάλλουν το 70% από τα 13 εκατ. ευρώ που έχουμε να παίρνουμε για τη φετινή καμπάνια και αρχές του Ιανουαρίου 2017 θα μας εξοφλήσουν”. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, “εμείς από την πλευρά μας τους τονίσαμε ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και καταγραφούν και πάλι σημαντικές καθυστερήσεις, το 2017 δεν θα καλλιεργήσουμε τεύτλα”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.