Quantcast
Το 90% της εγχώριας κατανάλωσης μπύρας είναι εγχώριας παραγωγής - enikonomia.gr
share

Το 90% της εγχώριας κατανάλωσης μπύρας είναι εγχώριας παραγωγής

δημοσιεύτηκε:

Ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας της χώρας συνιστά ο κλάδος της Ζυθοποιίας σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ), όπως τονίστηκε στη σημερινή πρώτη συνέντευξη τύπου μετά τη διεύρυνση Ένωσης το 2016, και την ισότιμη εκπροσώπηση μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας.

Πρόκειται για έναν δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο καθώς από 13 μόλις εταιρείες το 2009, αριθμεί 35 εταιρείες το 2016. Ειδικότερα, ο κλάδος της Ζυθοποιίας αποτελεί σήμερα πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα για το 2015 να ανέρχονται σε 640 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δις ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η προστιθέμενη αξία του κλάδου στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, η οποία για το 2015 ανήλθε στα 494 εκατ. ευρώ, αλλά και η συμβολή του στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας με τις εξαγωγές μπύρας – σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης – να παρουσιάζουν αύξηση 89%, φτάνοντας το 2015 τα 432.000 εκατόλιτρα.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στην Ελλάδα παράγεται σε εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μας, αγγίζοντας τα 3.820.000 εκατόλιτρα παραγωγής για το 2015.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, λόγω της κρίσης η αγορά της μπύρας συρρικνώθηκε κατά περίπου 20% – εφέτος το καλό πρώτο εξάμηνο διαδέχθηκε ένα κακό δεύτερο εξάμηνο, δεδομένου ότι η πτώση της αγοράς κυμαίνεται ανά κατηγορία από 11% ως 15%. Η μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαική Ενωση, είναι μόλις 35 λίτρα, ενώ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τους υψηλότερους, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Πάντως για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και την τόνωση της εγχώριας παραγωγής τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών προτείνουν τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την υλοποίηση μιας δέσμης 5 προτάσεων που – χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό – μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στην ανάπτυξη καινοτομίας, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας και τελικά στη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών για την ανάπτυξη του κλάδου συνδέονται μεταξύ άλλων με τα ακόλουθα:

Προσφορά ευέλικτου πλαισίου για τη χρήση πρώτων υλών πχ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές.

Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%

Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, αφού η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα.

Παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης: «Ο κλάδος της ζυθοποιίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και ώθησης της ελληνικής οικονομίας. Ως επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, καταθέτουμε 5 προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα, άμεσα και χωρίς κάποιο κόστος για το ελληνικό κράτος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την πίστη μας στη δυναμική και τις προοπτικές της χώρας και δεσμευόμαστε ως κλάδος να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και να στηρίζουμε εμπράκτως την εγχώρια παραγωγή. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παράγουμε από ελληνικά χέρια σε ελληνικά ζυθοποιεία το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στη χώρα και να στηρίζουμε τις εξαγωγές. Είναι όμως απαραίτητο για να συνεχίσουμε να το κάνουμε να έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα, ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο και δικαιότερη φορολογία. Γιατί ο κλάδος της Ζυθοποιίας μπορεί και θα συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη».

Είναι τέλος σημαντικό να σημειωθεί ότι σήμερα, ο κλάδος των Ζυθοποιών συνιστά επίσης έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες για την χώρα διατηρώντας 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ενεργά 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες – καλλιεργητές ενισχύοντας ουσιαστικά την εγχώρια γεωργική παραγωγή μέσα από προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.