Quantcast
Μειώθηκε κατά 2,7% ο όγκος παραγωγής των ιχθυοκαλλιεργειών το 2015 - enikonomia.gr
share

Μειώθηκε κατά 2,7% ο όγκος παραγωγής των ιχθυοκαλλιεργειών το 2015

δημοσιεύτηκε:

Ο εγχώριος κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS ΑΕ. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, «ο συνολικός όγκος παραγωγής, το 2015, εκτιμήθηκε από το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) σε περίπου 110.000 τόνους, ποσότητα μειωμένη κατά 2,7%, σε σχέση με το 2014. Η υποχώρηση αυτή προήλθε από τον τομέα της τσιπούρας, ο οποίος υπέστη κάμψη 8,5%, στο επίπεδο των 65.000 τόνων. Αντιθέτως, η παραγωγή λαβρακιού ενισχύθηκε κατά 7%, στους 45.000 τόνους».

Πάντως, όπως προκύπτει από τη μελέτη που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα έσοδα εκτιμάται ότι αυξήθηκαν, καθώς οι εταιρείες επωφελήθηκαν από τις αυξημένες τιμές διάθεσης, λόγω της μειωμένης διεθνούς προσφοράς.

Αναφορικά με το διεθνές προσκήνιο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, «η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανταγωνιστικές πιέσεις από την Τουρκία, η οποία διαθέτει την παραγωγή της σε αρκετά φθηνότερες τιμές. Από το 2015, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη κινητικότητα, καθώς στους μεγάλους ομίλους εφαρμόζονται προγράμματα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές υλοποιούνται, κυρίως, μέσω κεφαλαιοποιήσεων δανείων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να κατέχουν πλέον σημαντικά ποσοστά στα μετοχικά κεφάλαια των ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας. Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων εξυγίανσης, θα ακολουθήσει πώληση των ομίλων σε στρατηγικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Τα δύο μεγάλα σχήματα που οδεύουν προς πώληση είναι ο Νηρέας και η Σελόντα–Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ η Ανδρομέδα πρόσφατα πωλήθηκε στο fund Amerra. Πάντως, παρά τη μεταβατική περίοδο αναδιάρθρωσης, ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η ισχυρή διεθνής ζήτηση και οι αυξημένες τιμές διάθεσης αποτελούν σαφώς θετικές παραμέτρους».

Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, «η επιτυχής ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης θα επιτρέψει τη δημιουργία οικονομικά εύρωστων σχημάτων με ισχυρή παραγωγική δυναμικότητα, ενώ η είσοδος στρατηγικών επενδυτών θα οδηγήσει σε συγκέντρωση δυνάμεων σε μεγάλους ομίλους. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας, αλλά και να υλοποιήσουν επενδύσεις, που θα απαιτηθούν, προκειμένου να διατηρηθούν τα μερίδια αγοράς στο εξωτερικό».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 93 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

-Ο κύκλος εργασιών του δείγματος, το 2014, υποχώρησε περαιτέρω κατά 5,6%, στα 678,20 εκατ. ευρώ.

-Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη 17,93 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 134,17 εκατ. ευρώ, το 2013, ενώ οι ζημιές προ φόρων μειώθηκαν στα 43 εκατ. ευρώ από 245 εκατ. ευρώ, το 2013.

-Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 6,8% και 1,3%, αντίστοιχα.

-Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε στο 1,6 προς 1, παραμένοντας πάντως υψηλή.

-Τα αποθέματα διακρατήθηκαν επί οκτώ μήνες, λόγω της μεγάλης διάρκειας της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε μέση περίοδο 4,5 μηνών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.