Quantcast
Οι συνεργατικοί σχηματισμοί στις εκδηλώσεις Money Show 2017 - enikonomia.gr
share

Οι συνεργατικοί σχηματισμοί στις εκδηλώσεις Money Show 2017

δημοσιεύτηκε:

Ενδιαφέρουσες και επιτυχημένες μορφές και σχήματα επιχειρησιακής διαδημοτικής συνεργασίας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιών του 3ου Forum Αυτοδιοίκησης & Επιχειρηματικότητας, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Money Show 2017.

Όπως υπογράμμισε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης, Μιχάλης Χρηστάκης, πρόκειται για συνεργατικούς σχηματισμούς (Clusters) σε διαδημοτική δικτύωση με κοινή δράση φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Στόχους τους, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας με βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. «Απώτερος σκοπός είναι ο αναπτυξιακός χαρακτήρας και η οικονομική τόνωση των δήμων, ώστε να μην επιμερίζονται υπερβολικά βάρη στους πολίτες μετά τη συνεχιζόμενη υφεσιακή κατάσταση της αγοράς και το κλείσιμο των επιχειρήσεων», σημείωσε.

Το 3ο φόρουμ αφορούσε στην ανάδειξη των καλών πρακτικών και δράσεων που εφαρμόζουν σε αυτό το πλαίσιο περιφέρειες της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας. Ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, όπου η κάθε Περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας θα παρουσιάσει τα δικά της επιχειρησιακά σχήματα.

Ο κ. Χρηστάκης επεσήμανε ότι σκοπός των συναντήσεων είναι αφενός η ενημέρωση για την πορεία των επιχειρήσεων, αφετέρου η ανταλλαγή εμπειριών για την περαιτέρω ενίσχυση, βελτίωση και προώθησή τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα Clusters των περιφερειών, μεταξύ των οποίων το επιτυχημένο δίκτυο μικρών τουριστικών επιχειρήσεων του Ν. Αιγαίου. Από τη Δυτική Ελλάδα, ο συγκερασμός του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα, του οποίου η πλούσια παραγωγή επιβάλλει τυποποίηση και προσέγγιση ξένων επενδυτών. Από τη Στερεά Ελλάδα παρουσιάστηκε το δίκτυο των γυναικείων αγροτοτουριστικών επιχειρήσεων, όπου προωθείται επιτυχώς ο συνδυασμός των γατρονομικών εδεσμάτων με τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής.

Από την Περιφέρεια Αττικής και κυρίως το συνεργατικό σχηματισμό (Cluster) ανάδειξης των βορείων προαστίων σε τουριστικό-πολιτιστικό προορισμό παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Καραμέρος.

«Επιδίωξή μας είναι τα βόρεια προάστια να αποτελέσουν σημείο προορισμού και διαμονής επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πόλο έλξης για διεθνή συνέδρια επιχειρηματικού, ιατρικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Cluster θα εμπεριέχει συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις επισκεψιμότητας στην περιοχή», τόνισε ο κ. Καραμέρος. Ενδεικτικά, ανέφερε τη δημιουργία διαδρομών πολλαπλών ενδιαφερόντων, όπως πολιτιστική διαδρομή σε μουσεία και κόμβους πολιτισμού, αρχιτεκτονική διαδρομή στην Κηφισιά, αθλητική διαδρομή με επίκεντρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο ΟΑΚΑ, διαδρομή δημιουργικού τουρισμού εμπειρίας στο Κέντρο Κεραμικής Αμαρουσίου και στο αρχαίο λατομείο της Πεντέλης, όπου γινόταν η εξόρυξη του περίφημου μαρμάρου και μέσω της αρχαίας οδού λιθαγωγίας μεταφερόταν για την ανέγερση της Ακρόπολης. Επίσης, μίλησε για ξεναγήσεις και περιπάτους στο Πεντελικό Όρος και το Δάσος Συγγρού, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα στο ΟΑΚΑ και σε άλλα σημεία, καθώς και πολλαπλές δράσεις ανάδειξης της μεσογειακής διατροφής (ΙΓΕ), αλλά και των τοπικών αγορών του Χαλανδρίου, της Νέας Ιωνίας, του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.