Quantcast
Στο 46% του πληθυσμού έφτασε η κάλυψη VDSL από τον ΟΤΕ - enikonomia.gr
share

Στο 46% του πληθυσμού έφτασε η κάλυψη VDSL από τον ΟΤΕ

δημοσιεύτηκε:

Την αύξηση της πληθυσμιακής κάλυψης σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς μέσα στο 2016 ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι μέσα στη χρονιά προσφέρθηκε κάλυψη με πρόσβαση τεχνολογίας VDSL σε περισσότερο από 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή στο 46% του πληθυσμού της χώρας.

Η τεχνολογία VDSL προσφέρει ταχύτητες μετάδοσης έως 50 Mbps, αντί 24 Mbps που προσφέρει η πιο συμβατική τεχνολογία του ADSL. Η αναβάθμιση αυτή είναι ορατή στους πολίτες χάρις κυρίως στα νέα ΚΑΦΑΟ που στήνει ο ΟΤΕ στις γειτονιές των πόλεων.

Παράλληλα, η πληθυσμιακή κάλυψη της κινητής σε δίκτυα τέταρτης γενιάς (4G) για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών ανήλθε στο 93% του πληθυσμού της χώρας. Η κάλυψη σε δίκτυα τεχνολογίας 4G+ ανήλθε στο 82%, τα οποία, μπορούν να προσφέρουν ταχύτητες ευρυζωνικής μετάδοσης έως και 500 Mbps.

H επέκταση και αναβάθμιση αυτή των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς του ομίλου ΟΤΕ εντάσσεται στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,3 δισ. ευρώ που υλοποιεί ο όμιλος την τετραετία 2016-2019. Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι ο όμιλος αναβάθμισε το δίκτυο κινητής, εισάγοντας το νέο πρωτόκολλο διευθυνσιοδότησης Internet IPv6. Το πρωτόκολλο αυτό προσφέρεται για την καλύτερη υποστήριξη τεχνολογιών του Διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things). Επιπλέον, η Cosmote παρουσίασε τις τεχνολογίες Voice over WiFi & Voice over LTE, οι οποίες επιτρέπουν στους συνδρομητές να καλούν και να στέλνουν SMS μέσω WiFi σύνδεσης.

«Για το 2016 θέσαμε υψηλούς στόχους για την ανάπτυξη δικτύων Νέας Γενιάς», σχολίασε ο επικεφαλής του ΟΤΕ για την τεχνολογία, Στέφανος Θεοχαρόπουλος. «Τους πετύχαμε», πρόσθεσε και εκθείασε το προσωπικό της επιχείρησης. «Πίσω από κάθε κλήση, κάθε email και κάθε post, υπάρχουν οι τεχνικοί δικτύων και πληροφορικής, που δημιουργούν τα νέα δίκτυα και φροντίζουν για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο που καθημερινά φροντίζουν για την ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών μας».

Ο ΟΤΕ πιέστηκε για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες, καθώς από τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε ρύθμιση η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς σε σταθερό σημείο. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) φέρνει τον νέο κανονισμό ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (vectoring VDSL), βάσει του οποίου οι παίκτες της αγοράς θα δεσμευθούν να υλοποιήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις.

Οι όροι ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς είναι πιο ασφυκτικοί για τον ΟΤΕ και πιο χαλαροί για τους ανταγωνιστές του. Οπωσδήποτε, όμως, οι τελευταίοι θα πρέπει να επενδύσουν κεφάλαια στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, προτού αποκτήσουν τη ικανότητα να ανταγωνιστούν τον ΟΤΕ. Ο νέος κανονισμός αναμένεται να δίδει 8 μήνες στον ΟΤΕ περιθώριο ανάπτυξης του δικτύου σε ένα κέντρο, ενώ στους ανταγωνιστές του θα δίνει το περιθώριο των 24 μηνών.

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες. Δεν ισχύει το ίδιο στην κινητή τηλεφωνία, όπου ο κάθε πάροχος μπορεί ελεύθερα να επενδύσει σε όποια τεχνολογία και με τους ρυθμούς που επιθυμεί. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ πρόσφατα, αξιοποιώντας την απόκτηση νέου φάσματος, έκανε διαθέσιμες στους Ελληνες ταχύτητες έως και 500 Mbps, αναφέρει η Καθημερινή. Επίσης, το δίκτυό του έλαβε και το 2016 πιστοποίηση «Best in Test» από τη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία μετρήσεων και ελέγχου δικτύων P3 Communications.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.