Quantcast
Συγκρατημένη κερδοφορία αναμένει στα επόμενα τρίμηνα ο CEO της Τράπεζας Κύπρου - enikonomia.gr
share

Συγκρατημένη κερδοφορία αναμένει στα επόμενα τρίμηνα ο CEO της Τράπεζας Κύπρου

δημοσιεύτηκε:

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένει συγκρατημένη κερδοφορία τα επόμενα τρίμηνα και δεν θα διανείμει μέρισμα εφέτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της σήμερα, ενώ ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Κύπρου, που έφτασε στα όρια της κατάρρευσης στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, πριν από τρία χρόνια, συνεχίζει την ανάκαμψή της ύστερα από τη διάσωσή της εκ των έσω (bail-in) και την ανακεφαλαιοποίησή της. Ένας από τους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίησή της ήταν ο δισεκατομμυριούχος Γουίλμπουρ Ρος, τον οποίο επέλεξε ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εμπορίου. Τα επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζεται η WL Ross & Co. δήλωσαν σήμερα ότι ο διορισμός του δεν θα επηρεάσει τις συμμετοχές των ταμείων στην τράπεζα.

Έχοντας ως επικεφαλής γνωστούς βετεράνους της ευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης – τον Τζον Χούρικαν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Royal Bank of Scotland, ως διευθύνοντα σύμβουλο και τον Τζόσεφ Άκερμαν, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, ως πρόεδρο – η τράπεζα αποχώρησε από το χρηματιστήριο της Αθήνας, εισάγοντας τις μετοχές της στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου.

Η εισαγωγή στο Λονδίνο ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στο Σίτι παρά την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο Χούρικαν.

«Η άποψη του συμβουλίου μας είναι ότι το Σίτι του Λονδίνου παραμένει το σωστό μέρος για εμάς για να τοποθετήσουμε τη μετοχή της τράπεζάς μας, μια ντε φάκτο ψήφος εμπιστοσύνης. Το Σίτι θα κυριαρχήσει», δήλωσε. Οι μετοχές της συνεχίσουν να τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Κύπρου αλλά η τράπεζα ελπίζει ότι η εισαγωγή της στο Λονδίνο θα τη βοηθήσει να προσελκύσει περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές

Ο Χούρικαν δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters ότι η τράπεζα, με δίκτυο 123 καταστημάτων και μικρή παρουσία στη Βρετανία, θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξυγίανσης του ισολογισμού της.

«Θα υπάρξουν συγκρατημένα αποτελέσματα (σ.σ. modest results) στο πλαίσιο της συνέχισης της κατεύθυνσης των λειτουργικών κερδών προ προβλέψεων προς την ποιότητα και την εξυγίανση του ισολογισμού» δήλωσε. «Στο τέλος της ημέρας μια ασφαλής τράπεζα είναι μια πολύτιμη τράπεζα». Πρόσθεσε ότι παρά τις προβλέψεις για κερδοφορία δεν θα υπάρξει διανομή μερίσματος εφέτος καθώς υπάρχει ακόμα «πολύ δουλειά να γίνει για να ολοκληρωθεί η εξυγίανση του ισολογισμού»

Ο Χούρικαν αναμένει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει περαιτέρω το βάρος των ‘κόκκινων’ δανείων της. Η έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθε στο 58% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου στα τέλη του τρίτου τριμήνου αλλά μειώνεται τα τελευταία έξι τρίμηνα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.