Quantcast
Μόνο η μισή μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο περνάει στους καταναλωτές - enikonomia.gr
share

Μόνο η μισή μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο περνάει στους καταναλωτές

δημοσιεύτηκε:

Το μισό όφελος από τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο περνάει στα τιμολόγια, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα κληθούν μέσω των τιμολογίων να χρηματοδοτήσουν το κόστος εσωτερικής εγκατάστασης όπως και τα τέλη σύνδεσης των νέων καταναλωτών που θα συνδεθούν στο δίκτυο.

Τα τιμολόγια φυσικού αερίου οικιακών καταναλωτών φαίνεται ότι θα αποτελέσουν, τελικά, το όχημα για την ικανοποίηση των αιτημάτων περί αποζημιώσεων των μετόχων των τριών ΕΠΑ (Shell για Αττική και ΕΝΙ για Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη) για την κατάργηση του μονοπωλίου τους στην προμήθεια όσο και της στήριξης της στρατηγικής για διεύρυνση της διείσδυσης του καυσίμου.

Οι δύο αυτοί στόχοι δρομολογήθηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η ΡΑΕ ενέκρινε τον Κανονισμό Τιμολόγησης Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου μέσω του οποίου έδωσε το «πράσινο φως» στις ΕΠΑ, ως διαχειριστές των δικτύων, να επιδοτούν την εσωτερική εγκατάσταση σε νέες συνδέσεις όπως και τα τέλη σύνδεσης και το κόστος αυτό να το ανακτούν μέσω των τιμολογίων, ως ρυθμιζόμενη χρέωση.

Με απλά λόγια, οι υφιστάμενοι καταναλωτές φυσικού αερίου να χρηματοδοτούν το κόστος εσωτερικής εγκατάστασης και τα τέλη σύνδεσης των νέων χρηστών.

Ο εν λόγω κανονισμός εισάγει πρώτη φορά κίνητρα για χρεώσεις που αφορούν νέους καταναλωτές και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

1. «Πρόβλεψη δυνατότητας του διαχειριστή για την ένταξη μέρους ή συνόλου του κόστους κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης των τελικών πελατών σε ειδική περιουσιακή βάση, επί της οποίας λογίζονται μόνο ετήσιες αποσβέσεις και όχι απόδοση, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και την διεύρυνση της βάσης εφαρμογής των τιμολογίων».

2. «Πρόβλεψη δυνατότητας του διαχειριστή για εφαρμογή έκπτωσης στα τέλη σύνδεσης, βάσει μελέτης κόστους – οφέλους (η οποία υπόκειται στην προηγούμενη έγκριση της ΡΑΕ), η οποία (έκπτωση) συμπεριλαμβάνεται στο απαιτούμενο έσοδο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης διείσδυσης του φυσικού αερίου και διεύρυνσης της βάσης εφαρμογής των τιμολογίων διανομής, προς όφελος των καταναλωτών, μέσω του επιμερισμού του συνολικού απαιτούμενου εσόδου».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΕΠΑ σχεδιάζουν ήδη προγράμματα δωρεάν χρηματοδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων αλλά και τελών σύνδεσης για νέους καταναλωτές επιμερίζοντας το κόστος στα τιμολόγια φυσικού αερίου, τα οποία πλέον θα είναι διακριτά (προμήθεια, διανομή και ρυθμιζόμενες χρεώσεις), κατά τα πρότυπα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Το πρόγραμμα που επεξεργάζεται η ΕΠΑ Αττικής περιλαμβάνει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας (5 εκατ. ετησίως) για τη χρηματοδότηση εσωτερικών εγκαταστάσεων, ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκεται και το πρόγραμμα για δωρεάν τέλη σύνδεσης.

Το κόστος που θα περάσει στους καταναλωτές μόνο για την απόσβεση των 5 εκατ. ανά έτος χρηματοδότηση εσωτερικών εγκαταστάσεων θα επιφέρει αύξηση της τάξης του 1% κατά τα τρία πρώτα χρόνια, αφού σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής η διεύρυνση της βάσης πελατών θα προκαλέσει αύξηση των όγκων κατανάλωσης φυσικού αερίου η οποία θα ισοσταθμίσει την επιβάρυνση του 1%.

Το κόστος μιας κεντρικής εσωτερικής εγκατάστασης που θα χρηματοδοτήσουν οι καταναλωτές μέσω της ΕΠΑ Αττικής ανέρχεται στα 12.300 ευρώ και μιας αυτόνομης στα 1.200 ευρώ, ενώ τα δωρεάν τέλη για την κεντρική εγκατάσταση ανέρχονται σε 680 ευρώ (ποσό εφάπαξ) και για την αυτόνομη στα 550 ευρώ.

Στελέχη της ΕΠΑ Αττικής υπεραμύνονται του μέτρου χρηματοδότησης της διείσδυσης του φυσικού αερίου από τους καταναλωτές και το συνδέουν με το βίαιο άνοιγμα της αγοράς και την ανάγκη βιωσιμότητας των εταιρειών προμήθειας ενόψει του ανταγωνισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2018 απελευθερώνονται πλήρως και τα τιμολόγια φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, που είναι η μόνη κατηγορία που παραμένει ρυθμιζόμενη.

Η ΡΑΕ ενέκρινε χθες τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια προμήθειας για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, χωρίς ωστόσο να τα ανακοινώσει.

Για την ΕΠΑ Αττικής, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, το τελικό τιμολόγιο για τον οικιακό καταναλωτή τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 5, 3 λεπτά η κιλοβατώρα (53 ευρώ η μεγαβατώρα) έναντι 5,5 λεπτά η κιλοβατώρα (55 ευρώ η μεγαβατώρα) τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για μείωση που ενσωματώνει κατά το ήμισυ μόνο το όφελος από τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο από 1/1/2017.

Ενώ ο ΕΦΚ μειώθηκε κατά 4 ευρώ η μεγαβατώρα, τα τιμολόγια φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 2 ευρώ η μεγαβατώρα, χωρίς να υπάρξει μεταβολή κάποιας άλλης παραμέτρου καθορισμού των τιμολογίων σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Η ΕΠΑ Αττικής αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των δύο χαμένων ευρώ από τον ΕΦΚ στην αύξηση του κόστους μείγματος καυσίμου τον Δεκέμβριο, λόγω των αυξημένων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος.

Πηγή: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.