Quantcast
Αύξηση 37% σημείωσε η κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση στην Αττική τον Ιανουάριο - enikonomia.gr
share

Αύξηση 37% σημείωσε η κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση στην Αττική τον Ιανουάριο

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλη άνοδο παρουσίασε η κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση στην Αττική τον Ιανουάριο, καθώς οι ποσότητες φυσικού που διακινήθηκαν μέσω του δικτύου διανομής της Εταιρίας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής ήταν αυξημένες κατά 37% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου.

Η βασική αιτία ήταν το ρεκόρ των χαμηλών θερμοκρασιών -το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον 2012- με αποτέλεσμα οι ανάγκες για θέρμανση να αυξηθούν κατά 23% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ενεργειακή ανάλυση της κατανάλωσης σε περιόδους θέρμανσης που πραγματοποιεί η ΕΔΑ Αττικής, η οποία καταγράφει τις ανάγκες σε θέρμανση σε μηνιαία βάση.

Οπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της, παρά τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης η τροφοδοσία των καταναλωτών της Αττικής εξελίχθηκε απρόσκοπτα και η ετοιμότητα του συστήματος διανομής διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Ας σημειωθεί ότι η ΕΔΑ Αττικής είναι η νεοσύστατη εταιρία, που λειτουργεί από τις 2/1/2017 και δημιουργήθηκε μετά τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας της παλαιάς ΕΠΑ Αττικής Η ΕΔΑ είναι ο διαχειριστής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Αττική και η νέα ΕΠΑ ασκεί την εμπορία του αερίου.

Για καταναλωτές που δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το δίκτυο αερίου, η εταιρεία παρέχει πρόγραμμα χρηματοδότησης για την μετατροπή της εγκατάστασής τους με όφελος που φθάνει τα 12.300 ευρώ για μία πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και στα 1.200 ευρώ για ένα διαμέρισμα με αυτόνομη σύνδεση.

Επιπλέον η εταιρεία, σύμφωνα με την Ημερησία, εκτιμά ότι χάρη στην πρόσφατη ρύθμιση που επιτρέπει την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης χωρίς την έγκριση του οργάνου της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, εκατοντάδες νοικοκυριά μπορούν πλέον να επιλέξουν ελεύθερα τον τρόπο θέρμανσης.

Τον Ιανουάριο, η εξοικονόμηση δαπάνης για θέρμανση για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο άγγιξε το 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στόχος

Για το 2017 η ΕΠΑ Αττικής στοχεύει σε αύξηση κατά 10.000 των νέων συνδέσεων. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο τρέχει ως τις 31 Μαρτίου 2017 προβλέπει την άτοκη χρηματοδότηση του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης σε κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις. Το ύψος του χρηματοδοτούμενου ποσού και η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται ανάλογα με την ισχύ του λέβητα της εγκατάστασης από τα 1.200 ευρώ και δύο έτη αποπληρωμής για μικρές εγκαταστάσεις ίσες ή κάτω των 35.000kcal/h (μονοκατοικίες) ως τα 12.300 ευρώ και τρία έτη αποπληρωμής για ισχύ ίση ή άνω των 200.000 kcal/h (πολυκατοικίες).

Προϋπόθεση είναι ο καταναλωτής να ενεργοποιήσει τη σύνδεση μέσα σε διάστημα 9 μηνών από την τοποθέτηση. Οι δόσεις της άτοκης χρηματοδότησης εξοφλούνται μαζί με τον λογαριασμό, ανά δίμηνο.

Η ΕΠΑ Αττικής παρέχει και έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.