Quantcast
Χατζηθεοδοσίου: Να εστιάσουμε στις συνέργειες των ελληνικών επιχειρήσεων για να αυξηθούν οι εξαγωγές στην Κίνα - enikonomia.gr
share

Χατζηθεοδοσίου: Να εστιάσουμε στις συνέργειες των ελληνικών επιχειρήσεων για να αυξηθούν οι εξαγωγές στην Κίνα

δημοσιεύτηκε:

“Οι Κινέζοι βλέπουν πολύ θετικά την ενασχόλησή τους με την ελληνική οικονομία” δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με αφορμή συνέντευξή του που περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ: «O υδάτινος δρόμος του μεταξιού», για το Channel News Asia και απευθύνεται σε πολίτες 20 και πλέον χωρών.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε τα εξής‭: “με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε δεκάδες χώρες του κόσμου, ειδικά στη ‬νοτιοανατολική Ασία, φαίνεται ξεκάθαρα η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ελληνική οικονομία να εκμεταλλευτεί τις επιχειρηματικές συνέργειες που μπορούν να προκύψουν με την κινεζική πλευρά.
Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ, στο οποίο προβλήθηκαν και οι θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι Κινέζοι βλέπουν πολύ θετικά την ενασχόλησή τους με την ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρέπει άμεσα και συντονισμένα η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και η πολιτεία να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να εκμεταλλευτούμε ως χώρα την υπεραξία που μπορεί να δώσει αυτή η συνεργασία.

“Εμείς στο ΕΕΑ έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν στροφή προς την εξωστρέφεια. Μόνο έτσι, όχι μόνο θα μπορέσουν να επιβιώσουν, αλλά και να αναπτυχθούν. Τα περιθώρια είναι πάρα πολύ μεγάλα, ειδικά αν κρίνει κανείς τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία φαίνεται ότι οι εισαγωγές μας από την Κίνα είναι ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές μας είναι μόλις 230 εκατομμύρια. Αυτή η αναλογία του 1:10 πρέπει για το καλό όλων μας να αλλάξει, με αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και ει δυνατόν με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών μας. Σε αυτό που πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ανάγκη δημιουργίας συνεργειών των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς τα δικά μας μεγέθη είναι μικρά σε σχέση με τις δυνατότητες απορρόφησης που έχει η κινεζική αγορά. Ταυτόχρονα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει πλέον η τεχνολογία και ειδικά η ραγδαία αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στην προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων και να φροντίσει για την καλλιέργεια και περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων με τον Κινέζο Γίγαντα. Εμείς στο επαγγελματικό επιμελητήριο δείξαμε το δρόμο μέσα από την πρόσκληση προς την Alibaba, την εταιρία κολοσσό που μπορεί να συντελέσει αποφασιστικά στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων προς τους Κινέζους καταναλωτές και ταυτόχρονα τη δυνατότητα ραγδαίας αύξησης Κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα. Καλούμε όλους να σκεφτούν τις θετικές συνέπειες που μπορεί να έχει η συνεργασία μας με τους Κινέζους. Ειδικά φέτος που η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.