Quantcast
ΣΕΒΚ: Μείζον θέμα για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία το υψηλό ενεργειακό κόστος - enikonomia.gr
share

ΣΕΒΚ: Μείζον θέμα για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία το υψηλό ενεργειακό κόστος

δημοσιεύτηκε:

Τo πολύ σοβαρό πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, του παραδοσιακά εξαγωγικού και εντάσεως ενέργειαs, κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας, Ελευθέριου Κούρταλη και μελών του ΔΣ, Ευρ. Δοντά, Αν. Βαρβαρέσου, Ελ. Μουζάκη και Βασ. Πολύχρονου με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας, κατά τη συνάντηση, οι φορείς του κλάδου επέδωσαν στον κ. Γ. Σταθάκη εμπεριστατωμένο υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις τους, για τα μέτρα και τις ενέργειες άμεσης απόδοσης για την διάσωση των βιομηχανιών του κλάδου, ώστε να αποτελέσει εκ νέου τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Όπως τονίζεται, η συνάντηση έγινε σε κλίμα πολύ θετικό, εποικοδομητικό και με πνεύμα πλήρους κατανόησης, από τον Υπουργό κ. Γ. Σταθάκη, των προβλημάτων και των θεμάτων που έθεσαν οι φορείς του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Στο υπόμνημα με τις θέσεις του Συνδέσμου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι την τελευταία δεκαπενταετία, η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσον αφορά στη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, κατά συνέπεια και του παραδοσιακού κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών από χώρες φθηνού εργατικού και ενεργειακού κόστους οδήγησε στην απαξίωση ολόκληρου του κλάδου και στο κλείσιμο μεγάλων παραδοσιακών εργοστασίων, στέλνοντας το εργατικό δυναμικό τους στην ανεργία. Από το 1980 μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, έχει καταγραφεί συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως και του κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας κατά 70-80%.

O Σύνδεσμος έχει επανειλημμένα επισημάνει, με επιστολές και υπομνήματα, στους εκάστοτε αρμοδίους φορείς της πολιτείας, το πολύ σοβαρό θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους, που επιβαρύνει την παραγωγική διαδικασία και υπονομεύει την ανάπτυξη του κλάδου. Η μεγάλη αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία επταετία, έχει προκαλέσει στον παραδοσιακό αυτό κλάδο της ελληνικής οικονομίας τεράστια προβλήματα και ακυρώνει τις όποιες θετικές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την μείωση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών μας με άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα των εναπομεινάντων επιχειρήσεών μας, απειλώντας με αφανισμό χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα γίνεται αναφορά για συγκεκριμένες ενέργειες άμεσης απόδοσης για την διάσωση των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας του κλάδου:

1. Εξίσωση των χρεώσεων Ε.Φ.Κ. με τις αντίστοιχες της Υψηλής Τάσης (από τα 5€/Mwh στα 2,5€/Μwh).

2. Εξίσωση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης με ετήσια κατανάλωση άνω των 13.000.000 Kwh με τους πελάτες της Υψηλής Τάσης.

Ειδικότερα το ορθό θα ήταν ο καθορισμός μιας ανταγωνιστικής τιμής kWh. Η χρέωση της ισχύος και της ενέργειας στην τιμή της kWh να είναι η τελική, χωρίς να εμφανίζονται εκπτώσεις οι οποίες αφενός εύκολα μπορούν να αρθούν και αφετέρου μπορεί να χαρακτηριστούν ως «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» (από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ΕΕ κλπ). Η τιμολόγηση για τη χρέωση ενέργειας και ισχύος θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσό μη υπερβαίνον τα 42€/ΜWh αναδρομικά από 1.1.2015

3. Εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), όπου προτείνεται δυνατότητα ενίσχυσης των βιομηχανιών Εντάσεως Ηλεκτρικής Ενέργειας με ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

4. Ευθυγράμμιση της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής που εφαρμόζεται για τους πελάτες ΜΤ με ετήσια κατανάλωση >13Gwh με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην ΥΤ για τον υπολογισμό της χρέωσης δικτύου Μεταφοράς.

5. Δρομολόγηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος ενεργειών για την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού μοντέλου στόχου (EU Target Model), με στόχο τη σύναψη διμερών συμβάσεων βιομηχανικών καταναλωτών με παραγωγούς εσωτερικού ή εξωτερικού.

6. Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου στις χρεώσεις ΥΚΩ για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας στα επίπεδα του 0,5% της προστιθέμενης αξίας κάθε επιχείρησης.

7. Η ρύθμιση των υπαρχόντων οφειλών της βιομηχανίας και της μεταποίησης να γίνει σε 100 μηνιαίες άτοκες δόσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.