Quantcast
"Βουτιά" τζίρου για το 78% των επιχειρήσεων της Μαγνησίας - enikonomia.gr
share

“Βουτιά” τζίρου για το 78% των επιχειρήσεων της Μαγνησίας

δημοσιεύτηκε:

Νέα μείωση τζίρου καταγράφουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις και επαγγελματίες του νομού Μαγνησίας (ποσοστό 78%), παρά το γεγονός ότι αυτό το χρονικό διάστημα περιλαμβάνει και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στη διάρκεια των οποίων η κατανάλωση, παραδοσιακά, αυξάνεται.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα σε δείγμα 361 τοπικών επιχειρήσεων κι επαγγελματιών, που διεξήγε στο διάστημα από 9 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), με την υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, με την οποία υπεγράφη το πρωί συμφωνία συνεργασίας.

Η έρευνα αποτυπώνει ακόμη την έντονη αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και την απαισιοδοξία για το μέλλον τους, καθώς και την αύξηση της πρόθεσης απολύσεων και την αγωνία τους για τη θέσπιση ακατάσχετου επιχειρηματικού-επαγγελματικού λογαριασμού.

Παρουσιάζοντας απόψε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Βόλο, τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφων Πλασταράς, δήλωσε: «Η “βαρυχειμωνιά” που έχει πλήξει τις τοπικές επιχειρήσεις και την αγορά της Μαγνησίας, αλλά και εν γένει την ελληνική περιφέρεια, έχει πάρει πλέον διαστάσεις ολικού παγετού, που λόγω των […] συνεχών αυξήσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, απειλεί πλέον με πλήρη κατάρρευση το τοπικό επιχειρείν. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και αναμένουν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επιβίωση των μικρομεσαίων».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

-Ποσοστό 78% των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του δείγματος καταγράφει στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 νέα μείωση τζίρου. Κατά 11% αυξήθηκε ο αριθμός των επαγγελματιών που δήλωσαν ότι είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 0%-20%, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Πάντως, βελτίωση κατά 18%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώθηκε στον αριθμό όσων δήλωσαν ότι ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 20%-40%.

-Μεσοσταθμικά, 7 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν αθροιστικά τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Παράλληλα, ποσοστό 71% (έναντι 62% στην προηγούμενη έρευνα) των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους (σύνολο υποχρεώσεων) και για το επόμενο τρίμηνο.

-Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, συγκεκριμένα ποσοστό 86%, δηλαδή σχεδόν οι 9 στους 10, εκφράζουν απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση στο επόμενο τρίμηνο.

-Μία στις τρεις επιχειρήσεις του δείγματος, χάνει στην πράξη τη ρύθμιση των οφειλών της, για λόγους που σύμφωνα με τους ερωτηθέντες σχετίζονται με τις αυστηρές διατάξεις και την έλλειψη ρευστότητας. Οι ίδιοι συμφωνούν πάντως, ότι οι ρυθμίσεις επιβάλλεται να υπάρχουν, προκειμένου να ενταχθούν στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες

-Ποσοστό 63% του δείγματος κάνει πλέον σήμερα χρήση ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) έναντι ποσοστού 53% τον Οκτώβριο του 2016. Σημαντική βελτίωση έχει σημειωθεί και στην εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών (POS). Ποσοστό 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει POS, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 37% στην προηγούμενη έρευνα.

-Σημειώνεται μικρή βελτίωση του ποσοστού της εξωστρέφειας. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, το ποσοστό των επιχειρήσεων που απευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού δεν ξεπερνά το 9%, έναντι 7% στην προηγούμενη έρευνα.

-Παραμένει αναιμικό το ενδιαφέρον για επενδύσεις (το 88% των ερωτηθέντων, έναντι 94% στο προηγούμενο τρίμηνο δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να επενδύσουν). Η μικρή αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, αποδίδεται στις προσδοκίες ανοίγματος προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.

-Καταγράφεται αύξηση της πρόθεσης απολύσεων, με το σχετικό ποσοστό να καταγράφει άλμα, από το 28% στην προηγούμενη έρευνα, σε 36% στην τρέχουσα. Σύμφωνα δε, με την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων, τάση απολύσεων καταγράφεται κυρίως από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμμένουν στη διατήρηση καλών προσωπικών σχέσεων με το ανθρώπινο δυναμικό τους. Μεταξύ των τελευταίων υπάρχουν και νέες επιχειρήσεις με δυναμική, που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Κατά τα λοιπά, οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του δείγματος τάσσονται υπέρ της χρήσης POS, εφόσον υπάρξει σύνδεση με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό στο 100%, ενώ ζητούν -μεταξύ άλλων-  σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μείωση των ποσοστών φορολόγησης και προκαταβολής κι επαναφορά των 100 δόσεων για τις φορολογικές οφειλές. Για τις ασφαλιστικές εισφορές ζητείται, μεταξύ άλλων, επαναφορά των 100 δόσεων, με πάγωμα των προηγούμενων οφειλών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.