Quantcast
Θετικοί στις αλλαγές του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων διοίκηση και συνδικαλιστές της ΔΕΗ - enikonomia.gr
share

Θετικοί στις αλλαγές του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων διοίκηση και συνδικαλιστές της ΔΕΗ

δημοσιεύτηκε:

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων εκφράζουν η διοίκηση και συνδικαλιστικοί φορείς της ΔΕΗ.

Με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε χθες, η Ελλάδα εντάσσεται στο νέο Ταμείο Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτροπαραγωγικού Τομέα που δημιουργείται για την περίοδο 2021 – 2030 από το οποίο είχε εξαιρεθεί με το προηγούμενο καθεστώς. Συγκεκριμένα η προϋπόθεση για να συμμετάσχει μία χώρα στο ταμείο εκσυγχρονισμού είναι το 2013 να είχε ΑΕΠ χαμηλότερο από το 60% του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου. Το ελληνικό ΑΕΠ το 2013 βρισκόταν λίγο πάνω από το 60% αλλά το 2014 έπεσε στο 59%. Η ρύθμιση που υπερψηφίστηκε προσθέτει ως χρονιές υπολογισμού τόσο το 2014 όσο και το 2015.

«Με πρωταγωνιστές τους Έλληνες ευρωβουλευτές η υιοθέτηση του 2014 οδηγεί σε επενδύσεις για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό», σχολίασε η ΔΕΗ με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η ένταξη της χώρας μας μετά από την ομολογουμένως συντονισμένη προσπάθεια των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού για τις εκπομπές ρύπων από 1/1/2021 προφανώς και κινείται σε θετική κατεύθυνση για τη χώρα μας και τη ΔΕΗ γι’ αυτό και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας», επισημαίνει σε ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ. Προσθέτει ωστόσο ότι η απόφαση «δεν λύνει το πρόβλημα της ένταξης των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μας στο Σύστημα ΗΕΠ, αφού τα υποτιθέμενα δωρεάν δικαιώματα CO2 δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη, που ήταν και είναι η διεκδίκηση της ΓΕΝΟΠ και των Σωματείων Μελών της».

«Σε μία περίοδο που η ΔΕΗ βρίσκεται σε μόνιμη «κατάδυση» και έχει απόλυτη ανάγκη από μία ανάσα, η απόφαση της Ολομέλειας (πρόκειται για το πρώτο στάδιο συζητήσεων), δε μπορεί παρά να δίνει αυτήν ακριβώς την ανάσα με την προσδοκία ότι θα αποτελεί και την αρχή για αναστροφή του πιεστικού κλίματος που αυτή τη στιγμή επικρατεί», σχολίασε το σωματείο «Σπάρτακος», χαιρετίζοντας την απόφαση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.