Quantcast
Πιο κοντά το CERN στις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας - enikonomia.gr
share

Πιο κοντά το CERN στις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας

δημοσιεύτηκε:

Μόνιμος μηχανισμός προθερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Κεντρική Μακεδονία, ώστε να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του CΕRN και των επιχειρήσεων της περιοχής. Ο στόχος είναι διττός: αφενός οι ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στις διαδικασίες προμηθειών του ερευνητικού οργανισμού, αφετέρου να μπορούν να αναπτύξουν εμπορικά τεχνολογίες που παράγει το CERN, παράπλευρα από την έρευνα που διενεργεί.

Η λογική για τη λειτουργία του νέου μηχανισμού είναι η διοργάνωση σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας κύκλων προθερμοκοίτισης επιχειρήσεων, με στόχο να εντοπίζονται οι κατάλληλες επιχειρηματικές ιδέες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και διαθέτουν προοπτικές εξέλιξης. Σε αυτό το σημείο, ο μηχανισμός θα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη, ώστε οι εμπνευστές μιας επιχειρηματικής ιδέας να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και στα απαραίτητα εργαλεία για την υλοποίησή της.

“Το δίκτυο προθερμοκοιτίδων θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας” επισημαίνει στο ΑΠΕ– ΜΠΕ ο προϊστάμενος της διεύθυνσης, Κώστας Μιχαηλίδης, κάνοντας λόγο για τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του CΕRN και των επιχειρήσεων της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία προμηθειών του ερευνητικού οργανισμού, η πρόθεσή του για την αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων κάθε είδους σε αυτήν διαπιστώθηκε στις επαφές που είχε πριν από έναν μήνα στη Γενεύη αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην οποία συμμετείχε ομάδα επιχειρηματιών από τη Θεσσαλονίκη. Αποτυπώθηκε μάλιστα στη συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας με τη γενική διευθύντρια διεθνών σχέσεων του CΕRN, Σαρλότ Γουαρακάουλε, παρουσία του προέδρου της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, Τάσου Τζήκα.

“Εμείς ως Τεχνόπολη, έχουμε επενδύσει πολύ στη σχέση με το CΕRN, με το οποίο υπογράψαμε συμφωνία το 2014, για να προωθούμε τις τεχνολογίες του στην Ελλάδα” εξηγεί ο κ. Τζήκας και προσθέτει: “τότε αναλάβαμε την υποχρέωση όποιες ιδέες νέων ερευνητών, νέων επιχειρηματιών και start up επιχειρήσεων εγκρίνονται από μια κοινή επιτροπή των δύο φορέων, να φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης και να χρηματοδοτούνται. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε εκδηλώσεις για να γνωρίσουν οι νέοι ερευνητές τις τεχνολογίες του Cern και ήδη εξετάζουμε προτάσεις που μας έχουν γίνει για να δούμε ποιές εγκρίνονται. Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια δίνει πλέον μια άλλη διάσταση στη συνεργασία, προσφέροντας άλλο κύρος και μεγαλύτερες δυνατότητες”.

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας

Επόμενο βήμα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η προετοιμασία των επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για τις επισκέψεις στελεχών του CERN στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται μια συντεταγμένη ενημέρωση όλων των επιχειρήσεων μέσα από τα επιμελητήρια και τους κλαδικούς εταίρους των επιχειρήσεων για τις ανάγκες που θα προκύψουν στο CERN.

“Και εμείς σαν Τεχνόπολη και η Περιφέρεια έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις για να διαμορφώσουμε ένα πακέτο προτάσεων προς το Cern προκειμένου να αποκτήσει περιεχόμενο αυτή η συμφωνία” προσθέτει ο κ. Τζήκας.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού προθερμοκοιτίδων, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την τοποθετούν χρονικά εντός του 2017. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, γίνονται προσπάθειες για την ένταξη του εγχειρήματος στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του μηχανισμού το 2018. Σε κάθε περίπτωση καθοριστική αναμένεται να είναι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του CERN στη Θεσσαλονίκη που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο και θα προσδιορίσει τα επόμενα βήματα.

Το περιεχόμενο της συνεργασίας

“Το CERN στην προσπάθειά του να λύσει το θέμα της δημιουργίας του σύμπαντος ασχολείται με πολλούς τομείς. Οι τεχνολογίες που αναπτύσσει είναι πολλές και διαφορετικές, από την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, μέχρι την αντοχή υλικών, τις ακτινοβολίες και τις ακτίνες λέιζερ. Άρα σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχουν πατέντες που μπορούν να εκμεταλλευτούν νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες. Από την άλλη πλευρά, στο επίπεδο των προμηθειών οι διαδικασίες δεν αφορούν μόνο τις εταιρείες τεχνολογίας ή πληροφορικής αλλά κάθε εταιρεία, κάθε κλάδου που βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία” σχολιάζει ο πρόεδρος της Τεχνόπολης. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα ότι ελληνικές εταιρείες θα μπορούν να προμηθεύουν το CERN με κάθε είδους υλικό, από στυλό και χαρτί μέχρι μικροτσίπ, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Οι διαδικασίες των προμηθειών

Για τις διαδικασίες προμηθειών του CERN μιλά στο ΑΠΕ– ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ζώνης Καιτονομίας, Παντελής Αγγελίδης, που ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας με την Περιφέρεια στη Γενεύη. “Μας παρουσιάστηκε η διαδικασία προμηθειών, η οποία είναι τελείως διαφορετική από ό,τι είναι κάποιος συνηθισμένος. Είναι μοναδική και εμπεριέχει ένα πρώτο στάδιο επικοινωνίας με τα διάφορα τμήματα του CERN, ώστε να γνωρίσουν μια επιχείρηση και τα προϊόντα της. Σκοπός επίσης είναι κάθε επιχείρηση να γνωρίσει τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένα τμήμα του ερευνητικού οργανισμού το επόμενο χρονικό διάστημα. Εφόσον μια εταιρεία αλλά και τα προϊόντα της αξιολογηθούν και πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο οργανισμός, μπαίνει σε μια λίστα και όταν προκύπτει ανάγκη για προμήθειες καλούνται οι εταιρείες που έχουν περάσει από αυτή την αρχική διαδικασία για να υποβάλλουν προσφορές” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα ο κ. Αγγελίδης φέρνει τα ίδια τα γραφεία, πάνω στα οποία υπεγράφη η συμφωνία και ήταν προμήθεια ελληνικής εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα που προκρίνεται από ελληνικής πλευράς για συνεργασία με το CERN, επισημαίνει ότι είναι εκείνος του λογισμικού, ωστόσο δηλώνει ότι απαιτείται μεγάλη και σοβαρή προεργασία για να ανταποκριθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα υψηλά ποιοτικά κριτήρια ενός τέτοιου οργανισμού. Για το οικονομικό ύψος των προμηθειών, διευκρινίζει ότι κάθε χρόνο το CERN δαπανά 500 εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες, ωστόσο πέραν αυτού, ξεκινά η κατασκευή του νέου πειράματος για τον νέο επιταχυντή, γεγονός που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν ανάγκες πέραν του παραπάνω ποσού.

“Το μπαλάκι είναι στη δική μας πλευρά”

Μιλώντας για τις προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών, ο πρόεδρος της Ζώνης Καινοτομίας χαρακτηρίζει το ταξίδι στη Γενεύη ως “θετική έκπληξη” και τονίζει: “περιμέναμε να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας και άνοιξε μια τζαμαρία, με πολλές και διαφορετικες δυνατότητες, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Το μπαλάκι πλέον είναι στη δική μας μεριά για να δούμε πώς η Θεσσαλονίκη, που παράγει καινοτομία παγκόσμιας εμβέλειας, θα αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες. Μένει να αποδείξουμε στην πράξη ότι αυτό που έχουμε, η επιστημονική επάρκεια στις επιχειρήσεις μας, μπορεί να αξιοποιήσει και τις τεχνολογίες του CΕRN”.

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα για τις θέσεις εργασίες, που ενδεχομένως θα προκύψουν, αναφέρει: “διευκολύνουμε τη διαδικασία σε επιχειρήσεις που θέλουν να έρθουν να δημιουργήσουν ομάδες στην πόλη. Κάναμε ένα γραφείο υποδοχής στη Ζώνη Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορούμε να διευκολύνουμε κάποιον που αναζητά δυναμικό που μπορεί να δουλεύει από εδώ για την επιχείρησή του. Κάναμε ένα σύστημα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Νοέμβριο και θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ουσιαστικά δημιουργούνται θέσεις εργασίας μέσα από προσκλήσεις από εταιρείες του εξωτερικού για ανθρώπους που θα μπορούσαν να δουλέψουν σε αυτές με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η πληροφόρηση διαχέεται στους αποφοίτους του ΑΠΘ και μελλοντικά στους αποφοίτους και άλλων πανεπιστημίων ανάλογα με το αντικείμενο. Η προϋπόθεση πάντα είναι εκείνος που θα εργαστεί να έχει έδρα του τη Θεσσαλονίκη”.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.