Quantcast
Ευκαιρίες διείσδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν - enikonomia.gr
share

Ευκαιρίες διείσδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν

δημοσιεύτηκε:

Τις ευκαιρίες διείσδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές της Κασπίας, σημείωσε ο πρόεδρος του Έλληνο-Αζέρικου Επιμελητηρίου, Κώστας Βαμβακάς μιλώντας στην τακτική συνέλευση των μελών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το 2016 υπήρξαν συζητήσεις με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να αναπτυχθούν επιχειρηματικές και πολιτιστικές συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών.

Ο κ. Βαμβακάς, κατά την έναρξη των διαδικασιών της συνέλευσης, επεσήμανε: «Έχουμε ήδη συμπληρώσει ένα χρόνο από την ανάληψη της διοίκησης του Επιμελητηρίου και τολμώ να πω ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δουλέψαμε σκληρά και μεθοδικά».

Επίσης, υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο υπέγραψε Μνημόνια Συνεργασίας (ΜοU’s) με τους βασικούς θεσμικούς οργανισμούς του Αζερμπαϊτζάν, όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το σύνδεσμο Εργοδοτών της χώρας και το European Azerbaijan Society.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Rahman Mustafayev, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ο Μανώλης Δανιήλ, Διευθυντής Δομικών-Καταναλωτικών & Βιομηχανικών προϊόντων της Enterprise Greece, ο οποίος μίλησε για τις ελληνικές εξαγωγές και τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις τους εξωτερικού για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Rahman Mustafayev, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη της Πρεσβείας στις δράσεις του Επιμελητηρίου και έκανε λόγο για προέκταση του εμπορικού τμήματος της Πρεσβείας μέσω του Επιμελητηρίου. Ο κ. Mustafayev συμπλήρωσε πως το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να γίνει παράθυρο για την έξοδο των ελληνικών προϊόντων στις τεράστιες αγορές της Κεντρικής Ασίας.

Στον ετήσιο απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου ο Γενικός Γραμματέας, Νίκος Γερασίμου παρουσίασε αναλυτικά την πληθώρα δράσεων που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο μέσα στο 2016 τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου στο Μπακού στις 16-20 Μαΐου, όπου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με σημαντικά πολιτικά πρόσωπα και οικονομικούς φορείς της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας συμμετείχαν στις εργασίες του διήμερου EU-Azerbaijan Business Forum (Summit) υπό την αιγίδα του Γερμανό-Αζέρικου Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Το ταξίδι κατέστησε γνωστές την ύπαρξη και τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου στην εμπορική και επιχειρηματική κοινότητα του Μπακού και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής και συνέδραμε στη διάνοιξη προοπτικών προώθησης των Ελληνο-Αζέρικων εμπορικών σχέσεων» ανέφερε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Γερασίμου και συμπλήρωσε: «Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Επιμελητήριό μας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) πραγματοποίησαν κεντρική εσπερίδα με θέμα “Η Ελληνο-Αζέρικη συνεργασία στους τομείς που παρουσιάζουν προοπτικές για τους Έλληνες Μηχανικούς και τις Τεχνικές Εταιρείας”, όπου αναπτύχθηκαν σημαντικά θέματα του τεχνικού και επιχειρηματικού κλάδου με υφιστάμενη δραστηριότητα στο Αζερμπαϊτζάν».

Στη συνέλευση μελών, ο Διευθυντής Δομικών-Καταναλωτικών & Βιομηχανικών προϊόντων της Enterprise Greece, Μανώλης Δανιήλ, πραγματοποίησε παρουσίαση για τις ελληνικές εξαγωγές και τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δανιήλ αναφέρθηκε στις ελληνικές εξαγωγές στο Αζερμπαϊτζάν (23.754.598 ευρώ το 2016) και στη δυνατότητα συμμετοχής ελληνικών εταιρειών σε διεθνείς εκθέσεις μέσω του Enterprise Greece. Η οικονομική στήριξη του Οργανισμού (40%) θα εφαρμοστεί στις εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην World Build Baku 2017 που αφορά τον κλάδο των Δομικών Υλικών και Κατασκευών. «Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει παρουσιάσει εξαιρετική δυναμική το 2016 και για το λόγο αυτό το προτεινόμενο πρόγραμμα της Enterprise Greece είναι εμπλουτισμένο σε αριθμό εκθέσεων και αντιπροσώπευσης υπο κλάδων» ανέφερε ο κ. Δανιήλ. Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Enterprise Greece διαμορφώνει ετήσιο πρόγραμμα δράσης για την προώθηση των εξαγωγών, μετά από δημόσια διαβούλευση με τις επιχειρήσεις, τους κλασικούς φορείς και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας (Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης – Υπουργείο Εξωτερικών – Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και αρμόδια παραγωγικά Υπουργεία).

Η τακτική γενική συνέλευση των μελών αποφάσισε τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο Μπακού καθώς και τη συμμετοχή των εταιρειών-μελών στη διεθνή έκθεση World Build Baku στις 18-21 Οκτωβρίου 2017.

Στόχος του Επιμελητηρίου για το επόμενο έτος είναι η πιο αποτελεσματική επαφή με τα μέλη του, ώστε να αναπτυχθούν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συμπαράστασης, καθώς και να αποτελέσει το Επιμελητήριο το εφαλτήριο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μεταξύ των δύο χωρών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.