Quantcast
«Σφράγισαν» επίσημα τη συνεργασία τους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η ΕΥΑΘ - enikonomia.gr
share

«Σφράγισαν» επίσημα τη συνεργασία τους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η ΕΥΑΘ

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνο συνεργασίας για τη χορήγηση υποτροφιών ύψους 23.500 ευρώ ετησίως, με δυνατότητα έρευνας σε πραγματικό χρόνο στο εργασιακό περιβάλλον της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), υπέγραψαν ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της πόλης (ΑΠΘ), καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.

Με το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε, προβλέπεται η χορήγηση συνολικά τριών υποτροφιών ετησίως: δύο ύψους 7.000 ευρώ, που θα χορηγούνται σε φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, για μεταπτυχιακά προγράμματα συναφή με δραστηριότητες της ΕΥΑΘ και μίας ανά τετραετία, σε υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ (9.500 ευρώ για κάθε υπότροφο ετησίως).

Η προκήρυξη των υποτροφιών και η επιλογή των φοιτητών θα γίνει από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, ενώ τα θέματα των διπλωματικών εργασιών και της διδακτορικής έρευνας θα επιλεχθούν με τη συμμετοχή της ΕΥΑΘ και μέρος τους θα εκπονείται υποχρεωτικά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Παράλληλα, με βάση το σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, προβλέπεται ότι η ΕΥΑΘ θα αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις και την τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη του ΑΠΘ σε θέματα σχετικά με συστήματα πληροφορικής, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας και ποιότητας υδάτων και διαχείρισης αποβλήτων. Ιδιαίτερα σημαντική δε είναι και η πρόβλεψη για διεξαγωγή πρακτικής άσκησης φοιτητών σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ, με παράλληλη εκπόνηση εργασιών σε θέματα που αποτελούν κοινό τόπο ανάμεσα στις δράσεις της εταιρείας και τα εκπαιδευτικά αντικείμενα των τμημάτων του ΑΠΘ.

Το σύμφωνο συνεργασίας περιλαμβάνει επίσης την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων, υλοποίηση εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, διεκδίκηση και εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού του ΑΠΘ σε ομάδες εργασίας που συνιστά η ΕΥΑΘ και εκπόνηση από το ΑΠΘ μελετών και υπηρεσιών εκπαίδευσης – κατάρτισης σε στελέχη της εταιρείας.

Την ελπίδα το ανθρώπινο δυναμικό του ΑΠΘ να προσφέρει με το έργο του στην κοινωνία και τους δημόσιους φορείς και να καταστεί πλέον ξεκάθαρα ότι ο ρόλος του είναι να αποτελεί και τον τεχνικό σύμβουλο για αυτούς, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ. Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή η συνεργασία των δύο πλευρών να έχει βάθος σε επίπεδο χρόνου, αλλά και αποτελεσμάτων, ενώ διατύπωσε την εκτίμησή του ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιούν πιο έντονα και επισταμένα το αντικείμενο και έργο των δημόσιων πανεπιστημίων, αφού όπως διευκρίνισε “έτσι αναπτύσσεται το know how”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, ανέπτυξε τα πρακτικά ζητήματα της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως ανέφερε, πρόκειται να προσφερθούν θέσεις πρακτικής στην ΕΥΑΘ, για να καλυφθούν από φοιτητές διαφόρων τμημάτων του ΑΠΘ. Στόχος είναι να στελεχωθεί με το πλέον καταρτισμένο προσωπικό η εταιρεία, αλλά και να μπει φρένο στο κύμα φυγής νέων επιστημόνων από τη χώρα μας.

“Το ΑΠΘ και η ΕΥΑΘ δεν θα είναι πια μόνο γείτονες χωροταξικά, αλλά και συνεργάτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεστενίτης, ενώ πρόσθεσε: “θεωρώ ότι είναι παράλειψή μας που τόσα χρόνια δεν είχαμε αναπτύξει τη συγκεκριμένη συνεργασία. Ευελπιστώ να διαρκέσει σε βάθος χρόνου και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.