Quantcast
15,3 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει στο Δημόσιο η «Ελληνικός Χρυσός» - enikonomia.gr
share

15,3 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει στο Δημόσιο η «Ελληνικός Χρυσός»

δημοσιεύτηκε:

Την επιστροφή 15,34 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, ολοκληρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που κρατούσε από το 2011.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ειδήσεις», σύμφωνα με την απόφαση της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, το ποσό αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση από την ελληνική κυβέρνηση προς την εταιρεία, η οποία είχε στόχο την εξόρυξη χρυσού από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Η δοσοληψία της Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο, που κρίθηκε παράνομη από το Ευρωδικαστήριο, έγινε το 2003. Εκείνη τη χρονιά, το Δημόσιο αγόρασε τα μεταλλεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρεία TVX Hellas, έναντι 11 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, το Δημόσιο πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας με το ίδιο ποσό στη -νεοσύστατη τότε- Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Με τους τόκους, το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ φτάνει πλέον τα 15,34 εκατ. ευρώ. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει αρχική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο τρόπος χορήγησης του εν λόγω ποσού, αποτελεί παράνομη κρατική επιχορήγηση. Η Ελληνικός Χρυσός αλλά και η ελληνική κυβέρνηση είχαν προσφύγει από κοινού κατά της απόφασης.

Πηγή: «Ειδήσεις»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.