Quantcast
Αντιδρούν οι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών για τις καθυστερήσεις πληρωμών- Επιστολή σε Σταθάκη - enikonomia.gr
share

Αντιδρούν οι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών για τις καθυστερήσεις πληρωμών- Επιστολή σε Σταθάκη

δημοσιεύτηκε:

Έντονα παράπονα και διαμαρτυρίες εκφράζουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκδοθέντων τιμολογίων από τα φωτοβολταϊκά πάρκα για τη διοχετευθείσα ενέργεια στο δίκτυο, οι οποίες φτάνουν ακόμα και στους έξι ή επτά μήνες.

Σε αυτές τις καθυστερήσεις και τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης.


Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι με μια σειρά υπολογισμών και στοιχείων που παραθέτουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, πρόκειται για χρήματα που λίγο, πολύ, έχουν εισπραχθεί, τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος, (αφού τα χρήματα που έχει ήδη εισπράξει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ και δεν τα έχει αποδώσει στους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ είναι της τάξης των 350 – 400 εκατ. ευρώ) ώστε να τα καταβάλουν και εκείνοι με τη σειρά τους στον ΛΑΓΗΕ.

Ακόμη, το Επιμελητήριο τονίζει, πως «τρέχουν» παράλληλα οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ για τιμολόγια που έχουν εκδώσει και δεν έχουν πληρωθεί ή η απόδοση του φόρου εισοδήματος (προηγούμενων ετών).

Επίσης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αδυναμία των ανεξάρτητων παραγωγών να καλύψουν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τονίζοντας: «Οι τελευταίες, παρ’ όλη την οικονομική δυσχέρεια που έχει προκληθεί από τις α. μειώσεις των τιμών πώλησης της παραχθείσας ενέργειας (Euro/ kwh) καθώς και β. την καθυστέρηση πληρωμών, δεν παρέχουν καμία αναπροσαρμογή των απαιτήσεων τους όπως ήδη έχουν κάνει σχεδόν σε όλους τους άλλους παραγωγικούς κλάδους».

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου αναφέρει ακόμη, πως «το κλίμα είναι ιδιαζόντως αρνητικό, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη διάψευση, εν πολλοίς, των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί στους παραγωγούς για μείωση της μέσης υπερημερίας, η οποία αντί να μειωθεί αυξάνεται, έστω και οριακά, περαιτέρω».

Εν κατακλείδι, υπογραμμίζει: «Θεωρούμε ότι η κατάσταση που βρίσκονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο νησί είναι δραματική και σύντομα θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του κλάδου και στο κλείσιμο ενός σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων».

«Για όλα τα παραπάνω, θεωρούμε σκόπιμο η ηγεσία του υπουργείου να μεριμνήσει για ικανοποίηση των απαιτήσεων, βάσει συμβάσεως και εν γένει νομοθεσίας για την άμεση τακτοποίηση των πληρωμών» καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.