http://www.enikonomia.gr/businesses/153660,eurobank-kerdi-37-ekat-evro-sto-proto-trimino.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_153660_7c7aeca996-b2e5fc32f4a09c35.jpg Καθαρά κέρδη 37 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Eurobank στο πρώτο τρίμηνο του 2017, από τα οποία τα 29 εκατ. ευρώ προήλθαν από... 5/19/2017 6:48:02 PM

Eurobank: Κέρδη 37 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο

Eurobank: Κέρδη 37 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο

Καθαρά κέρδη 37 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Eurobank στο πρώτο τρίμηνο του 2017, από τα οποία τα 29 εκατ. ευρώ προήλθαν από θυγατρικές της στο εξωτερικό.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ήταν αυξημένα κατά 9,6% σε ετήσια βάση, ενώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (-72 εκατ. ευρώ) και το συνολικό ποσό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν κατά 290 εκατ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με το τέλος του 2016.

Το κλίμα αβεβαιότητας που υπήρξε στο πρώτο τρίμηνο, λόγω της καθυστέρησης επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, επηρέασε αρνητικά τις καταθέσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 372 εκατ. ευρώ.

Η τρέχουσα χρηματοδότηση από τον ELA (έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος) διαμορφώθηκε στα 11,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 0,8 δισ. ευρώ από τα υψηλά επίπεδα του 2017. Ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 της τράπεζας ανήλθε σε 17,3%. Στις 16 Ιουνίου, ώρα 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας.

Δήλωση του Προέδρου Νίκου Καραμούζη

«H συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές διαμορφώνει ένα σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον, μειώνοντας τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που επικράτησαν κατά το α’ τρίμηνο του έτους. Η ψήφιση της δέσμης επώδυνων μέτρων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους και την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, διαφαίνεται ότι κλείνουν τον κύκλο της στασιμότητας και της ανησυχίας για τις προοπτικές της χώρας.

Κρίσιμο ζητούμενο για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, η επιστροφή της σε ισχυρή διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά, που θα επιταχυνθεί αν υλοποιηθούν με συνέπεια πολιτικές ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, προσέλκυσης σημαντικών διεθνών και εγχώριων επενδύσεων, υλοποίησης ενός εξωστρεφούς οικονομικού αναπτυξιακού προτύπου, αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του ΕΣΠΑ, αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και των πριμ κινδύνου, μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης και σταδιακής πλήρους απελευθέρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε αναπτυξιακό περιβάλλον και με ευνοϊκές προσδοκίες και κλίμα διαθέτει τις προϋποθέσεις να στηρίξει την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και να διαχειριστεί επιτυχώς το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Eurobank, με ισχυρή χρηματοοικονομική βάση, σχέδιο και άξιο προσωπικό, στοχεύει να πρωταγωνιστήσει στο νέο περιβάλλον και να στηρίξει τις ανάγκες των πελατών της σε μια ανακάμπτουσα ελληνική οικονομία.»

Δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Φωκίωνα Καραβία

«Κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, η Τράπεζα πέτυχε στους βασικούς στόχους της κερδοφορίας και της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), παρά το οικονομικό κλίμα, που επηρέασε αρνητικά κυρίως στις καταθέσεις καθώς και στην αύξηση των δανείων με καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών.

Σε ετήσια βάση - σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2016 - τα βασικά έσοδα προ-προβλέψεων εμφανίζονται αυξημένα κατά 10%, με τα έσοδα από τόκους σταθερά, τις προμήθειες αυξημένες κατά 18% περίπου και τα λειτουργικά έξοδα μειωμένα κατά 3,4%. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά €290 εκ., σύμφωνα με τη στοχοθεσία που έχει υποβληθεί στις εποπτικές αρχές, αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει τη δέσμευση μας για επίτευξη του συνολικού στόχου για το 2017.

Για ένα ακόμη τρίμηνο, οι διεθνείς δραστηριότητες είχαν ιδιαίτερα θετική συμβολή στα αποτελέσματα της Τράπεζας, με όλες τις θυγατρικές του εξωτερικού να είναι κερδοφόρες.

Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η αναμενόμενη συμφωνία για το χρέος και ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων οδηγούν στην βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, γεγονός που αποτυπώνεται ήδη στις αποτιμήσεις της αγοράς. Ένα βελτιωμένο οικονομικό κλίμα θα διευκολύνει την επίτευξη όλων των στρατηγικών στόχων της Τράπεζας για το τρέχον έτος και ιδιαίτερα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ