Quantcast
Κέρδη 48,1 εκ. ευρώ για την Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του 2017 - enikonomia.gr
share

Κέρδη 48,1 εκ. ευρώ για την Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του 2017

δημοσιεύτηκε:

Κέρδη ύψους 48,1 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2017 η Alpha Bank.

O διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν το τρίτο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο για την τράπεζα, κατά το οποίο, παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του ισολογισμού, διατηρήθηκε η υψηλή λειτουργική κερδοφορία, ισχυροποιήθηκε περαιτέρω η κεφαλαιακή της βάση και συνεχίσθηκε η μείωση της χρηματοδοτήσεώς της από τις Κεντρικές Τράπεζες.

«Τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν σημαντικά σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης λειτουργικής αποδοτικότητας συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα επιτύχαμε αποκλιμάκωση των νέων μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για μείωση του συνόλου τους και την διαρκή βελτίωση της ποιότητος του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Η εφαρμογή του σχεδίου αναδιαρθρώσεως της τράπεζας, συνεχίσθηκε επιτυχώς με την ολοκλήρωση της πωλήσεως των δραστηριοτήτων μας στη Σερβία, στο πλαίσιο της αποεπενδύσεως από μη κύριες δραστηριότητες. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία προκειμένου να επανέλθει σε ρυθμό αναπτύξεως εντός του 2017», ανέφερε ο κ. Μαντζούνης.

Κύριες εξελίξεις

Το α’ τρίμηνο 2017 είναι το τρίτο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο, με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 48,1 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της διατηρήσεως της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας.

Τα κύρια αποτελέσματα προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση ή 1,2% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν κατά το α’ τρίμηνο 2017 σε 305,1 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 279 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης εξόδων/εσόδων διαμορφώνεται σε 46,3%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Τα δάνεια μετά από συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 44,2 δισ. ευρώ έναντι 45,8 δισ. το προηγούμενο έτος. Τα χρεόγραφα μειώθηκαν κατά 2,1 δισ. ή 20,9% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 17,3%, λαμβανομένης υπ’ όψιν της θετικής επιπτώσεως από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία.

Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 8,8 δισ., τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή διαμορφώνεται σε 5,7.

Τα υπόλοιπα καταθέσεων ανήλθαν σε 33,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2017 έναντι 32,9 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε 28,1 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το α’ τρίμηνο 2017 κατά 1,3 δισ., σε 17 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2017, η χρηματοδότηση μέσω του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 12,2 δισ., μειωμένη κατά 1 δισ. από τον Δεκέμβριο 2016.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση σε επίπεδο ομίλου ανήλθε σε 38,1% στο τέλος Μαρτίου 2017. Ο δείκτης καλύψεως δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε σε 69%, ενώ ο αντίστοιχος συνολικός δείκτης καλύψεως, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανέρχεται σε 124%.

Ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων ανήλθε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε 53,8% σε επίπεδο ομίλου.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το α’ τρίμηνο 2017, μειωμένες κατά 18,8% σε τριμηνιαία βάση, ανήλθαν σε 247 εκατ. και αντιστοιχούν σε 164 μονάδες βάσεως έναντι 201 μονάδων βάσεως στο προηγούμενο τρίμηνο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.