Quantcast
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 17,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο - enikonomia.gr
share

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 17,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, καθώς διαμορφώθηκαν σε 17,8 εκατ. ευρώ, έναντι 23,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μια υποχώρηση της τάξεως του 25%.

Μείωση της τάξεως του 7% κατέγραψαν και οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου, που δεν ξεπέρασαν τα 262,4 εκατ. ευρώ, από 282 εκατ. ευρώ κατά το περσινό πρώτο τρίμηνο.

Μικρή μείωση της τάξεως του 4,4% σημείωσε και η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA), καθώς ανήλθε σε 68,9 εκατ. ευρώ, έναντι 72,1 εκατ. ευρώ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016.

Παράλληλα, τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 621,4 εκατ. ευρώ, τα χρηματικά διαθέσιμα σε 680 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός σε 1,068 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, στον κλάδο των κατασκευών, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παρέμεινε στο υψηλό επίπεδο των 2,3 δισ. ευρώ, ενώ ο κατασκευαστικός τζίρος προς τρίτους υποχώρησε σε 210,1 εκατ. ευρώ, έναντι 232,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί και η θετική εξέλιξη της ανάληψης ακόμα ενός σημαντικού έργου παραχώρησης, του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου, στο Καστέλλι της Κρήτης, σε κοινοπραξία με τον ινδικό όμιλο της GMR.

Πριν από λίγες ημέρες, η κοινοπραξία ανακηρύχθηκε κι επίσημα σε προσωρινό ανάδοχο της σύμβασης παραχώρησης, προσφέροντας ποσό της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η υπογραφή και κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα τα έργα να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2018.

Πέραν του εν λόγω έργου, η ΓΕΚ Τέρνα έχει συμμετοχή στα τρία μεγάλα οδικά έργα παραχώρησης, την Ιονία Οδό, τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος (στα οποία έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του) και στην Ολυμπία Οδό, αναφέρει η Καθημερινή. Οσον αφορά τον κλάδο της ενέργειας, τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ, έναντι 7,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εκτός από τις κατασκευές και την ενέργεια, το τελευταίο διάστημα η εισηγμένη εταιρεία κινείται ενεργά και στην αγορά ακινήτων, καθώς προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και στην κατασκευή του ιδιόκτητου συγκροτήματος γραφείων και καταστημάτων City Tower, που αναπτύσσει στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη υπογραφεί προσύμφωνα για τα 2/3 των προς ενοικίαση επιφανειών γραφείων, που ανέρχονται σε 55.000 τ.μ. Το κεντρικό σημείο του κτιρίου αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν και τους βασικούς χρήστες του ακινήτου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.