Quantcast
Τα ευρωπαϊκά σχήματα φαβορί για τον ΔΕΣΦΑ - enikonomia.gr
share

Τα ευρωπαϊκά σχήματα φαβορί για τον ΔΕΣΦΑ

δημοσιεύτηκε:

Τις προσεχείς ημέρες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εγκρίνει τη short list των επενδυτικών σχημάτων που προκρίνονται για την επόμενη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Μέχρι τότε οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης θα έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υποψηφίων επενδυτών βάσει των κριτηρίων που προβλέπει η σχετική προκήρυξη και θα έχουν παραδώσει την εισήγησή τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Από τα έξι συνολικά επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν στις 7 Αυγούστου μη δεσμευτικές προσφορές, βέβαιη θεωρείται η πρόκριση των τριών ευρωπαϊκής προέλευσης, με τις σχετικές πληροφορίες να δίνουν ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες στην πρόκριση των άλλων τριών λόγω σειράς νομικών ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί από τους συμβούλους.

Φαβορί του διαγωνισμού εμφανίζεται η ευρωπαϊκή κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie. Και οι τέσσερις αποτελούν «μνηστήρες» του ΔΕΣΦΑ από το παρελθόν, που επανεμφανίστηκαν ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ενώ οι τρεις πρώτες εταιρείες είναι και μέτοχοι του αγωγού TAP και προσβλέπουν στις γεωπολιτικές συνέργειες που προσφέρει ο ΔΕΣΦΑ και ειδικά οι υποδομές του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας. Ισχυρή είναι και η θέση του δεύτερου ευρωπαϊκού επενδυτικού σχήματος που προέκυψε από τη σύμπραξη της γαλλικής GRTgaz SA και της ρουμανικής Transgaz SA. Η GRTgaz αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές εταιρείες με ηγετική θέση στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς εκμεταλλεύεται 32.456 χιλιόμετρα αγωγών και 28 σταθμούς συμπίεσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Ο διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου της Ρουμανίας, Transgaz, παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη υποδομών διασύνδεσης των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στηρίζει την υλοποίηση του αποκαλούμενου «Κάθετου Διαδρόμου» («Vertical Corridor»).


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.