Quantcast
"Αντιστέκεται" στην κρίση ο κλάδος της χημικής βιομηχανίας - "Όπλο" της η εξωστρέφεια - enikonomia.gr
share

“Αντιστέκεται” στην κρίση ο κλάδος της χημικής βιομηχανίας – “Όπλο” της η εξωστρέφεια

δημοσιεύτηκε:

Θεωρείται από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας καθώς το 60% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ε.Ε και σε τρίτες χώρες. Ο λόγος για τον κλάδο της ελληνικής χημικής βιομηχανίας ο οποίος φαίνεται ότι «αντιστέκεται» στην κρίση, επιβεβαιώνοντας τη ρήση «έξω πάμε καλά…».

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, Παναγιώτης Σκαρλάτος ο κλάδος της ελληνικής χημικής βιομηχανίας συμμετέχει κατά 7% στο ΑΕΠ της μεταποίησης, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης, καθώς προσφέρει θέσεις εργασίας και συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου με την αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες ξεπέρασαν τα προ κρίσης επίπεδα.

Ο κ. Σκαρλάτος επισημαίνει την αναγκαιότητα ανάπτυξης βιομηχανικής πολιτικής, με στόχο την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας καθώς και την αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς και των προϊόντων, η οποία μπορεί να προσφέρει αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Σκαρλάτο, η κρίση για τη βιομηχανία ξεκίνησε το 2008 και έως το 2012 η χημική βιομηχανία υποχώρησε κατά 26%, χάθηκαν 21% των θέσεων εργασίας, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 62%.

“Οι επιχειρήσεις μας προσαρμόσθηκαν και λειτούργησαν εξωστρεφώς. Τα τελευταία δύο χρόνια ο κύκλος εργασιών σταθεροποιήθηκε στα επίπεδα του 2006” τόνισε ο ίδιος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.