Quantcast
Στο τέλος του 2018 θα τεθεί σε λειτουργία το υβριδικό έργο της ΔΕΗ στην Ικαρία - enikonomia.gr
share

Στο τέλος του 2018 θα τεθεί σε λειτουργία το υβριδικό έργο της ΔΕΗ στην Ικαρία

δημοσιεύτηκε:

Σύντομα θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ανεμογεννητριών του υβριδικού έργου παραγωγής ενέργειας στην Ικαρία, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, οπότε το 50% των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές.

Κλιμάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με επικεφαλής την αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο της Εταιρείας, Στέλλα Κοβλακά και συνοδευόμενο από τον βουλευτή Σάμου και Ικαρίας, Δημήτρη Σεβαστάκη επισκέφθηκε το νησί για να εξετάσει των πρόοδο των εργασιών που είχαν διακοπεί στο παρελθόν λόγω συμβατικών διαφορών με τον ανάδοχο και επανεκκίνησαν εφέτος. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ενημέρωση από την εταιρία έχει ολοκληρωθεί το 85% του έργου, ενώ μετά τις ανεμογεννήτριες, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός στην Προεσπέρα.

Οι εγκαταστάσεις του υβριδικού έργου περιλαμβάνουν ένα αιολικό πάρκο στη θέση Στραβοκουντούρα (ισχύος 2,7 ΜW), δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις θέσεις Προεσπέρα (1,05 MW) και Κάτω Προεσπέρα (3,1 MW), δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 80.000 κυβ. μέτρων η καθεμία και ένα αντλιοστάσιο ισχύος 3,0 MW.

Σημειώνεται ότι το έργο θεωρείται πρωτοποριακό για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα αφού συνδυάζει την αιολική με την υδροηλεκτρική ενέργεια για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης ««μπαταρίας» που θα καλύπτει ανάγκες αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Συγκεκριμένα, το νερό από τη δεύτερη υδροηλεκτρική μονάδα θα αντλείται στην άνω δεξαμενή ώστε να επαναχρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

Σε πλήρη λειτουργία το υβριδικό έργο θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 13.800 τόνων ετησίως, ενώ η μελλοντική διασύνδεση με τη Σάμο θα βοηθήσει και το ηλεκτρικό δίκτυο στο γειτονικό νησί. Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της εταιρείας, πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου στις Ράχες αναλυτική παρουσίαση του έργου από τον κ. Στυλιανό Ροντήρη, διευθυντή της Διεύθυνσης Μικρών Υδροηλεκτρικών της εταιρείας.

Παράλληλα, το κλιμάκιο της ΔΕΗ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ικαρίας, Στέλιο Σταμούλο και τον αντιδήμαρχο Ραχών, Σωτήρη Κόχειλα. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν επιμέρους εκκρεμότητες που αφορούν την υβριδική μονάδα, όπως η αποπεράτωση των έργων οδοποιίας που υλοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο νησί. Δρομολογήθηκε επίσης η επανέναρξη των εργασιών για το αιολικό πάρκο που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η εταιρεία στην περιοχή Περδίκι.

Σε δηλώσεις της η κα Κοβλακά τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού έχει ήδη εγκατασταθεί και με βάση τον σχεδιασμό, σε περίπου 14 μήνες το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο κ. Σεβαστάκης τόνισε ότι η επανεκκίνηση του έργου εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τη διοικητική επιθυμία της εταιρείας, αλλά και αντιστοιχεί στο συλλογικό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, ο δήμαρχος Ικαρίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο, λόγω του πρωτοποριακού χαρακτήρα του θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επισκεψιμότητα του νησιού, με την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου τύπου τουρισμού από ερευνητικές και επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού, που θα θελήσουν να το μελετήσουν.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.