Quantcast
Η Cosco ξεκινά νέα επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά - enikonomia.gr
share

Η Cosco ξεκινά νέα επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά

δημοσιεύτηκε:

Το «πράσινο φως» για τη μέχρι τώρα μεγαλύτερη επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης εγκρίθηκε από τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Χρήστο Λαμπρίδη, η εκτέλεση των έργων για την εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής «Piraeus III» στο νότιο μέτωπο του δυτικού προβλήτα με δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων 80.000 τόνων. Εντός λίγων ημερών θα ξεκινήσουν οι εργασίες των απαραίτητων έργων υποδομής στο Πέραμα για να ακολουθήσει η τοποθέτηση της δεξαμενής, η οποία έφτασε από την Κίνα. Τόσο η διοίκηση του ΟΛΠ όσο και το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν δώσει εντολή για γρήγορες διαδικασίες.

«Ανάσα»

Ως ελπίδα για αναζωογόνηση της μαραζωμένης ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα «βλέπει» η ναυτιλιακή αγορά την επερχόμενη επένδυση. Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο, το προεδρείο της Ενωσης Ακτοπλόων κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη διοίκηση του ΟΛΠ είχε τονίσει ότι θα έφερναν τα πλοία τους για δεξαμενισμό στον Πειραιά και όχι στο εξωτερικό όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αν υπήρχαν οι κατάλληλες δεξαμενές, γεγονός που θα δημιουργήσει έναν νέο κύκλο οικονομίας στη Ζώνη και γενικά στον Πειραιά. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοίκηση του ΟΛΠ δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για εγκατάσταση δεξαμενής 300.000 τόνων, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί το μέρος εκείνο που θα μπορούσε να τοποθετηθεί. Τα αρχικά σχέδια ανέφεραν εγκατάσταση στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς το σημείο προστατεύεται από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Για αυτόν το λόγο στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για αγορά δεξαμενής 120.000 τόνων.

Τον Σεπτέμβριο, η διοίκηση του ΟΛΠ ανακοίνωσε ότι προμηθεύτηκε τη δεξαμενή με μήκος 240 μέτρα, πλάτος 45, βάθος 18 μέτρα, χωρητικότητα 205.66T, και ανυψωτική ικανότητα 22.000T, συνολικού κόστους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Πριν από λίγες μέρες, σε χρόνο-ρεκόρ για το Ελληνικό Δημόσιο, ολοκληρώθηκε και η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων του υπουργείο Ναυτιλίας να βάζει την τελική υπογραφή έναρξης της εκτέλεσης του έργου.

Οι επενδύσεις της Cosco

Με την τοποθέτηση της πλωτής δεξαμενής «Piraeus III» πραγματώνεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπως περιγράφονταν και από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Συγκεκριμένα, η σύμβαση προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 55 εκατ. € για τη βελτίωση των υποδομών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, συμπεριλαμβανομένων των πλωτών δεξαμενών, τις οποίες ο ΟΛΠ έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει εντός της πρώτης 5ετίας.

Ως τώρα έχουν ολοκληρωθεί επισκευές αξίας 5,5 εκατ. ευρώ στις υπάρχουσες δεξαμενές «Piraeus I», «Pireaus II», και τις μόνιμες (μεγάλη και μικρή) δεξαμενές της Ακτής Βασιλειάδη. Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει έργα για αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, έχοντας ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ανάδειξης αναδόχου κατασκευής του έργου.

Ως τώρα η Cosco έχει δαπανήσει ή προγραμματίσει να δαπανήσει συνολικά για επενδύσεις στο λιμάνι 63 εκατομμύρια ευρώ. Από τα τελευταία μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν ήταν η δημιουργία νέας προβλήτας πετρελαιοειδών αξίας 14 εκατομμυρίων ευρώ στο νότιο μέτωπο της προβλήτας ΙΙΙ.

Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.