Quantcast
Κουρμούσης: Το 95% των επαγγελματιών μπορούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό - enikonomia.gr
share

Κουρμούσης: Το 95% των επαγγελματιών μπορούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

δημοσιεύτηκε:

Σε περίπου 95% ανέρχεται το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας με χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο κ.Κουρμούσης είπε ότι η ρύθμιση αφορά περίπου το 95% των ελεύθερων επαγγελματιών με οφειλές.

Η όλη διαδικασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι σημαντικά πιο απλή σε σχέση με αυτή των εταιρειών, καθώς μεγάλο μέρος των ενεργειών γίνεται πλέον με αυτόματο τρόπο, είπε ο κ. Κουρμούσης.

Αυτό που έχουν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες είναι να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης, όπου θα βρουν όλα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και θα συμπληρώσουν όποια άλλα χρέη έχουν προς το τραπεζικό σύστημα ή άλλους ιδιώτες” εξήγησε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Επιπλέον επεσήμανε πως ενσωματωμένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βρίσκονται και όποια έγγραφα είναι διαθέσιμα και αναγκαία, ενώ όσα δεν θα είναι ενσωματωμένα, θα συμπληρώνονται χειροκίνητα με τα απαραίτητα στοιχεία online. Στη συνέχεια, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται και ο φάκελος θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στον αρμόδιο φορέα. Η άλλη πλευρά που εμπλέκεται στη διαδικασία, “όπως επί παραδείγματι ο ΕΦΚΑ ή η ΔΕΗ”, ύστερα από τον έλεγχο της αίτησης θα παρέχει τη ρύθμιση σε δόσεις και με το κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να ενταχθεί στη ρύθμιση

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να ενταχθεί στη ρύθμιση; Πρόκειται για τις περιπτώσεις που οι οφειλές ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή τα 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση.

Εξάλλου, “δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν πολύ μεγάλη περιουσία, (καθώς) δεν μπορεί η αξία της περιουσίας ενός ελεύθερου επαγγελματία να είναι 25 φορές μεγαλύτερη από το συνολικό χρέος”.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, “πρέπει να υπάρχει μία φορά έστω και ένα ευρώ κέρδος, τα έσοδα δηλαδή να ήταν παραπάνω από τα έξοδα, έστω μία φορά κατά την προηγούμενη τριετία”, ακόμα και το φορολογικό έτος 2017.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού γίνεται μέσω του ιστοτόπου της ΕΓΔΙΧ, στη διεύθυνση www.keyd.gov.gr.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.