Quantcast
Ένας μήνας προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛΠΕ - enikonomia.gr
share

Ένας μήνας προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛΠΕ

δημοσιεύτηκε:

Ένα μήνα προθεσμία έχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛ.ΠΕ.
Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α΄ Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β΄ Φάση).
Στην Α΄ Φάση το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης, το αργότερο μέχρι τις 18 Μαΐου 2018.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι θα παραμείνουν με συμμετοχή περίπου 15% έκαστος με το δημόσιο να διασφαλίζει κατόπιν διαπραγματεύσεων ισχυρή συμμετοχή και στη νέα εταιρεία συμμετοχών (36,2%) στην οποία θα περιέλθουν τα πρότζεκτ έρευνας υδρογονανθράκων.

Στόχος είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του χρόνου, χρονοδιάγραμμα που δημιουργεί ασφυκτικές προθεσμίες. Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ θεωρείται μετά την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση, καθώς το τίμημα που καλείται να καταβάλλει ο ιδιώτης υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή που είναι 2,4 δις. ευρώ σε άνω από 1,2 δις, ευρώ.


Στην πρόσκληση γίνεται ρητή αναφορά στα κριτήρια συμμετοχής στο διαγωνισμό, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αυστηρά και θα προϋποθέτουν εμπειρία στον τομέα της διύλισης, ενώ θα υπάρχουν προβλέψεις για την τεκμηρίωση της οικονομικής επιφάνειας των ενδιαφερομένων σχημάτων.

Από τον όμιλο των ΕΛΠΕ που θα διατεθεί προς πώληση το δημόσιο θα διατηρήσει το σημερινό ποσοστό που κατέχει και λίγο αυξημένο, στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Η δραστηριότητα θα περάσει σε εταιρεία συμμετοχών, η οποία και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου που θα καλυφθεί από το Δημόσιο, το οποίο θα αποκτήσει άμεσα μερίδιο 25%. Το υπόλοιπο 75% της εταιρείας θα ανήκει στα ΕΛΠΕ και στη νέα μετοχική σύνθεση που θα έχουν όπου το Δημόσιο θα διατηρήσει μερίδιο 15%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.