Quantcast
Κινητές Επικοινωνίες: Μειώσεις στις χρεώσεις έως και 48% από το 2010 - enikonomia.gr
share

Κινητές Επικοινωνίες: Μειώσεις στις χρεώσεις έως και 48% από το 2010

δημοσιεύτηκε:

«Ο κλάδος Κινητών Επικοινωνιών μειώνει συνεχώς τις χρεώσεις τους» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, μιλώντας στο συνέδριο «Mobile Connected World 2018». Από το 2010 έως το 2017 οι τιμές ανά λεπτό ομιλίας προ φόρων έχουν μειωθεί στο μισό (-48%) και στα δεδομένα κατά 80%, σύμφωνα με στοιχεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα ο χρήστης σήμερα έχει στη διάθεσή του πάρα πολλές υπηρεσίες που διακρίνονται από τεχνολογική καινοτομία.

Ο κ. Στεφανόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ, αν συγκρίνουμε τις πραγματικές τιμές, εξηγώντας ότι στην τελευταία αξιολόγηση του δείκτη DESI 2018 (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως παραπλανητική σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις, καθώς χρησιμοποιούνται πολύ παλιά στοιχεία για σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη.

Greek Statistics…

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Στεφανόπουλος, φαίνεται ότι υπηρεσίες της Κομισιόν έλαβαν παρωχημένα στοιχεία με αποτέλεσμα στις μετρήσεις του δείκτη DESI 2018 να χρησιμοποιείται ακατάλληλο πακέτο για σύγκριση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ένα πακέτο που συγκεντρώνει περίπου το 1% της συνδρομητικής βάσης των οικιακών πελατών των εταιρειών, όταν υπάρχουν πολύ πιο ανταγωνιστικές και επωφελείς για τους καταναλωτές προσφορές με πολύ καλύτερο συνδυασμό παροχών και τιμής.

Οι αρμόδιοι μελετητές της Ε.Ε. συνέκριναν με βάση πρόγραμμα που περιλαμβάνει 1GB και 300’ ομιλίας και κόστος 48€ (24€ στην ΕE). Όμως σήμερα το αντίστοιχο πακέτο συμβολαίου (1GB, 350 λεπτά ομιλίας & 35 SMS) κοστίζει σχεδόν στο μισό – μεσοσταθμικό κόστος €25,3 ή €22,6 προ φόρων- δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το αποτέλεσμα είναι η διαμόρφωση μιας συγκριτικής απεικόνισης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που μοιάζει με «μαγική εικόνα» και δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτική για εξαγωγή συμπερασμάτων για την Ελλάδα, με τη χώρα να παρουσιάζεται από τις ακριβότερες στην ΕΕ, κάτι που δεν ισχύει. όταν το μέσο που δαπανά ο χρήστης το μήνα είναι μόλις €14,9 πολύ χαμηλότερο από τα 32€ που παρουσιάζει η ΕΕ για το χαμηλότερο πακέτο κατανάλωσης ή τα 48€ για το μέσο πακέτο κατανάλωσης της ΕΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.