Quantcast
Απάντηση του υπ. Εργασίας στον ΣΕΒ: Οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους - enikonomia.gr
share

Απάντηση του υπ. Εργασίας στον ΣΕΒ: Οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους

δημοσιεύτηκε:

«Η επιβολή κανόνων στο καθεστώς των εργολαβιών και των υπεργολαβιών είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στον ΣΕΒ που ζήτησε την απόσυρση  των σχετικών διατάξεων. Ο ΣΕΒ υπολόγισε στα 8.400 ευρώ το ετήσιο χαράτσι, με το οποίο επιβαρύνεται κάθε επιχείρηση, αποκλειστικά και μόνο για τη συμμόρφωση με τις διατάξεις αυτές. 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για πρώτη φορά, θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στον

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου διευρύνουν την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, για την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η στάση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που ζητά απόσυρση των διατάξεων αυτών με πρόφαση την επίκληση του «διαχειριστικού κόστους» για τις επιχειρήσεις, ουσιαστικά δηλώνει την αντίθεσή του στην επιβολή κανόνων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Ιδίως, μάλιστα, όταν το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ρυθμίσεις που αίρουν χρόνια γραφειοκρατικά βάρη για τις επιχειρήσεις» προσθέτει το υπουργείο.

«Η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Οι επιχειρήσεις, οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι, θα αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους. Όσοι επιθυμούν “τυφλά σημεία” και “μαύρες τρύπες” στα εργατικά δικαιώματα, όσοι θέλουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, θα δυσαρεστηθούν» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.