Quantcast
Στη ΔΕΠΑ το 100% των εταιρειών διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου Αττικής - enikonomia.gr
share

Στη ΔΕΠΑ το 100% των εταιρειών διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου Αττικής

δημοσιεύτηκε:

Υπεγράφη στα γραφεία της ΔΕΠΑ, η συμφωνία για την εξαγορά του 49% των μετοχών των εταιρειών διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου Αττικής από την ΔΕΠΑ, η οποία καθίσταται πλέον μοναδικός μέτοχος (100%) των δύο εταιρειών καθώς κατείχε ήδη το 51% των μετοχών. Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση που περιελάμβανε επίσης την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την εταιρεία εμπορίας αερίου Θεσσαλονίκης η οποία έχει ήδη υπογραφεί.

Η σημερινή συμφωνία προβλέπει την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΠΑ Αττικής) και ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΔΑ Αττικής) από την Attiki Gas, θυγατρική της Shell, έναντι τιμήματος 39 εκατ. για την ΕΠΑ Αττικής και 111 εκατ. για την ΕΔΑ Αττικής.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Τη σύμβαση υπέγραψε ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, κ. Βελισσάριος Δότσης ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα: ‘’Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον ενεργειακό τομέα της χώρας. Μετά την πώληση του 51% του μετοχικού της κεφαλαίου στην εταιρία ZeniΘ, η ΔΕΠΑ προχωρά στην εξαγορά του 49% της Shell στις εταιρίες ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής έχοντας πλέον τον πλήρη έλεγχο, ενώ παραμένει μοναδικός μέτοχος της ΔΕΔΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε.) καθώς και μέτοχος του 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας).

Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρία που άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη της χώρας εισάγοντας το φυσικό αέριο και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές ώστε το φυσικό αέριο να γίνει μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας με τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η σημερινή συμφωνία είναι στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΠΑ και αποτελεί το ορόσημο για τη μετάβαση της στη νέα εποχή. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι με τη σημερινή συμφωνία, και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού τομέα, προς όφελος της Εταιρίας, των μετόχων , των καταναλωτών και της εθνικής μας οικονομίας”.

Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της ΔΕΠΑ σε σχέση με τη συναλλαγή ήταν οι Rothschild και Alpha Bank και Νομικοί Σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρίες «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες» και «Κουταλίδης». Γνώμη για το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής δόθηκε από την Eurobank.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.