Quantcast
Ιχθυοκαλλιέργειες: Συγχώνευση Σελόντα – Δίας - enikonomia.gr
share

Ιχθυοκαλλιέργειες: Συγχώνευση Σελόντα – Δίας

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Μία νέα εποχή ξεκινάει για τη Σελόντα.  Μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι πιστώτριες τράπεζες, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες περνάει στον έλεγχο της εταιρείας που ίδρυσαν το 1981 οι αδελφοί Στεφανή και η οποία αποτελεί μία από τις παλαιότερες στον κλάδο της. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα δόθηκε η νομική έγκριση της συμφωνίας που προβλέπει την αναδιάρθρωση των οφειλών, αναδιάρθρωση του δανεισμού και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Για τη διάσωση της Δίας, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε διαγραφή των οφειλών της, ύψους 110 εκατ. ευρώ και μετά το πέρας της διαδικασίας εφόσον υπάρξει θετική απόφαση από το δικαστήριο, η Δίας θα εκκαθαριστεί.  Η συζήτηση στο Πρωτοδικείο ορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2015. Παρά τα οικονομικά της προβλήματα, η Δίας διαθέτει αξιόλογη περιουσία.  Στα περιουσιακά της στοιχεία περιλαμβάνονται δύο ιχθυογεννητικοί σταθμοί, 31 μονάδες πάχυνσης, οκτώ συσκευαστήρια, δύο κέντρα διανομής και μονάδα επεξεργασίας ψαριών.

Από την πλευρά της, η Σελόντα, αποτελεί μία από τις παλαιότερες εταιρείες στη χώρα μας και έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς και προμηθευτές τσιπούρας και λαβρακιού σε παγκόσμια κλίμακα. Η τσιπούρα μάλιστα και το λαβράκι είναι τα δύο πιο δημοφιλή μεσογειακά ψάρια τόσο στην Ευρώπη, τη Ρωσία όσο και στη Βόρεια Αμερική

Προοπτικές του κλάδου

Όσον αφορά στον κλάδο, τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες έχουν επιβαρυνθεί με τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ρευστότητας.  Η έλλειψη μετρητών αποτελεί τροχοπέδη για τις ελληνικές εταιρείες, οι οποίες ωστόσο διαθέτουν τη μεγαλύτερη ίσως δυναμική στο διεθνή χάρτη των ιχθυοκαλλιεργειών. Έχοντας διαπιστώσει τις προοπτικές των ελληνικών εταιρειών, οι τράπεζες έχουν χαράξει πλάνο για την ολική αναδιάρθρωση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.  Η αρχή έγινε πριν από οκτώ μήνες, με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Σελόντα, αποκτώντας οι τράπεζες το 82% της εταιρείας και διαγράφοντας δάνεια 50 εκατ. ευρώ.

Αλλά και το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Νηρέας – επίσης από τις παλαιότερες εταιρείες του κλάδου – έχουν αποκτήσει οι τράπεζες, επιχειρώντας το κούρεμα των δανείων της. Το πλάνο αναδιάρθρωσης της Νηρέας έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 4 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μία μεγάλη εταιρεία, που θα προκύψει από την συνένωση των υγιών εταιρειών του κλάδου. Απώτερος στόχος αποτελεί η ανάδειξη των προοπτικών που έχει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειες και η σημαντική υπεροχή του έναντι ανταγωνιστριών χωρών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.