Quantcast
Alpha Bank: Στην τελική ευθεία η έκδοση ομολόγου Tier II - enikonomia.gr
share

Alpha Bank: Στην τελική ευθεία η έκδοση ομολόγου Tier II

δημοσιεύτηκε:

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση ομολόγου χαμηλής εξασφάλισης (Tier II) από την Alpha Bank.

Στο πλαίσιο αυτό, διοικητικό κλιμάκιο της Alpha Bank θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με επενδυτές αύριο και μεθαύριο (4 -5 Φεβρουαρίου) στο Παρίσι και το Λονδίνο, αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank, η τράπεζα επιδιώκει να αξιοποιήσει τόσο το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε μετά την άκρως επιτυχημένη έκδοση 15ετούς ομολόγου από το Ελληνικό ∆ημόσιο και τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όσο, κυρίως, τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων (Project Galaxy) και το επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας για την περίοδο 2020-2022.

Το Galaxy είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, ύψους έως 12 δισ. ευρώ, και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αναμένεται να περιορίσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από 44% σε λιγότερο από 20% εντός του 2020 και σε μονοψήφια επίπεδα το 2022. Παράλληλα, άμεση θα είναι η απομείωση ρίσκου του ισολογισμού και θετικός αντίκτυπος στο κόστος κινδύνου CoR (από 200 μονάδες βάσης το 2019 σε χαμηλότερα από 100 μονάδες βάσης μετά τη συναλλαγή, με περαιτέρω αποκλιμάκωση έως το 2022).

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί. Ήδη, για το Galaxy έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι διεθνείς επενδυτές ενώ, εντός του επόμενου μήνα, αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές. Στην ίδια παρουσίαση του Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί και η πρόθεση της Τράπεζας να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 2% των εποπτικών κεφαλαίων.

Η έκδοση του Tier II ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πάροδο της πρώτης πενταετίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα θετικά για την κάλυψη της έκδοσης, αλλά και την τιμολόγηση, που αναμένεται να κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.