Quantcast
Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Στο 22% από 24% μειώνεται το 2022 ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση που γίνεται από την κυβέρνηση καθώς το 2019 είχε μειωθεί από το 28% στο 24% και πλέον περιορίζεται στο 22%.
Σύμφωνα με το παράδειγμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, νομικό πρόσωπο με κέρδη 20.000 ευρώ, με τον φορολογικό συντελεστή 24% έπρεπε να καταβάλει φόρο 4.800 ευρώ. Με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22% το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 400 ευρώ. Το όφελος της επιχείρησης, με βάση και την πρώτη μείωση, ανέρχεται σε 1.200 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 μειώθηκε και ο συντελεστής στα διανεμόμενα κέρδη από 10% σε 5%.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τις περισσότερες επιχειρήσεις, η μείωση του συντελεστή, σε συνδυασμό με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 80%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την επέκταση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις, προσφέρουν ανάσες ρευστότητας. Επίσης για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται μειώνεται ο οφειλόμενος φόρος κατά 30% για τρία χρόνια.
Ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να συμπράξουν συστήνοντας ένα νέο νομικό πρόσωπο και να τύχουν της ίδιας έκπτωσης. Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, για να διοχετευθούν τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να «μεγαλώσουν», ώστε να καταφέρουν να φθάσουν στο… ταμείο. Εκτιμούν, δε, ότι οι περισσότερες συγχωνεύσεις θα είναι από τις αναδυόμενες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αυτό που επιθυμεί είναι να «σπρώξει» τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια οι όποιες συγχωνεύσεις προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της ναυτιλίας και των τραπεζών, δηλαδή από πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που ήταν και παραμένουν ανταγωνιστικές. Τέλος, οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.