Quantcast
Φεύγουν από τη Σλοβενία Mothercare και ELC - enikonomia.gr
share

Φεύγουν από τη Σλοβενία Mothercare και ELC

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Λουκέτο στα καταστήματα Mothercare και Early Learning Centre στη Σλοβενία, έβαλε η Κλουκίνας – Λάππας. Η διοίκηση αποφάσισε να διακόψει την εμπορική  ανάπτυξη των δύο σημάτων στη σλοβένικη αγορά, επειδή τα καταστήματα ήταν ζημιογόνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η ζημιά που απέφερε στην εταιρεία η δραστηριότητά της στη Σλοβενία, έφθανε έως και 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Η Ι. Κλουκίνας –  Ι. Λάππας, που ιδρύθηκε από τους δύο πολιτικούς μηχανικούς που έδωσαν και τα ονόματά τους στην εταιρεία, αρχικά ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό και τον τομέα του real estate.  Αργότερα, το 1999, η δραστηριότητα της εταιρείας επεκτάθηκε και στον εμπορικό τομέα, με την αντιπροσώπευση του σήματος Mothercare, αναπτύσσοντας καταστήματα που απευθύνονται στη μητέρα και παιδί.  Σταθμός στην ιστορία της αποτέλεσε το 2007, όταν η εταιρεία ανέλαβε την αντιπροσώπευση της βρετανικής αλυσίδας παιχνιδιών Early Learning Center σε Ελλάδα και Βαλκάνια.  Τα πρώτα χρόνια η ανάπτυξη των δύο σημάτων ήταν ραγδαία και η εταιρεία χάρασσε επεκτατικά σχέδια στην ελληνική και τη βαλκανική αγορά,  ανοίγοντας καταστήματα σε Σκόπια, Αλβανία Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Σλοβενία.  Μάλιστα η εμπορική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, αποδείχθηκε περισσότερο κερδοφόρος σε σχέση με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες. 

Τα δύο τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των δύο σημάτων γίνεται αποκλειστικά από την οικογένεια Κλουκίνα, αφού το Φεβρουάριο του 2014 – έχοντας ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας –  ο Ι. Λάππας, αποχωρεί από την εταιρεία, πουλώντας το μερίδιό του στους υπόλοιπους βασικούς της μετόχους, την οικογένεια Σπεντζάρη και την οικογένεια Λάππα.  Ο βασικότερος λόγος που αποφάσισε να αποχωρήσει, ήταν η ραγδαία μείωση του τζίρου στον τομέα των κατασκευών, που έκανε τη διοίκηση να στρέφεται όλο και πιο πολύ στο εμπορικό σκέλος της επιχείρησης, το οποίο από την αρχή διαχειριζόταν η πλευρά Λάππα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του τζίρου της, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία είχε επεκταθεί μέσω της θυγατρικής της Κ. Λ. Ενεργειακή και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργώντας σε Ιωάννινα και Τρίκαλα, τρία μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 2,5 MW.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.