Quantcast
ΣΠΕΦ: Ζητά εκταμίευση υπολοίπων αναπτυξιακού - enikonomia.gr
share

ΣΠΕΦ: Ζητά εκταμίευση υπολοίπων αναπτυξιακού

δημοσιεύτηκε:

Επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης αναφορικά με το «αλαλούμ» που επικρατεί στις εκταμιεύσεις υπολοίπων του προηγούμενου αναπτυξιακού ν. 3299/2004, απέστειλε σήμερα ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Όπως εξηγεί ο Σύνδεσμος, οι εκταμιεύσεις υπολοίπων αφορούν αναμορφώσεις κόστους για έργα που υλοποιήθηκαν πριν το 2011 καιεκκρεμούν να καταβληθούν από το 2014 όπου εκδόθηκε ο ν. 4242/2014 και τα σχετικά ΦΕΚ εκταμίευσης για κάθε έργο χωριστά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, διαπιστώνεται μάλλον χάος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, αφού οι αρμόδιοι υπάλληλοι, σε απόσταση από τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για πάνω από ένα χρόνο τώρα, εφαρμόζουν προσωπικές ερμηνείες και «στρατηγικές» στο πώς μέλλει να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις αυτές με συνέπεια την πλήρη κωλυσιεργία και την μόνιμη παράκαμψη της σειράς των επενδυτών αυτών.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει μάλιστα ότι το πρόβλημα για τις αναφερόμενες κωλυσιεργούμενες για πάνω από ενάμιση χρόνο εκταμιεύσεις (τα ΦΕΚ εκταμίευσης για τα εν λόγω έργα έχουν εκδοθεί από το 2014) δεν είναι η έλλειψη κονδυλίων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του υπάρχουν χρήματα (περί τα 70 εκατ. ευρώ) στους λογαριασμούς του υπουργείου που επαρκούν για να καλυφθούν οι κωλυσιεργούμενες εκταμιεύσεις αυτές.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο όμως οι εκταμιεύσεις δεν προχωρούν καθώς εκκρεμεί η εξέταση των επιστολών πρόθεσης επιβολής προστίμου που απέστειλε το υπουργείο το καλοκαίρι του 2015 με την δικαιολογία της μη εμπρόθεσμης υποβολής στοιχείων ηλεκτρονικά στο ΠΣΚΕ, σε μια περίοδο όμως που η εφαρμογή δεν λειτουργούσε.

Κι ενώ, όπως σημειώνει ο ΣΠΕΦ, το υπουργείο φαίνεται να αντιλήφθηκε τον παραλογισμό και δεν τίθεται πλέον το θέμα αυτό, οι υπάλληλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι οι εκταμιεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν επειδή το θέμα της ανάκλησης των επιστολών πρόθεσης επιβολής προστίμων πρέπει να εξεταστεί κεντρικά από την ΚΓΕ, η οποία ωστόσο επί τους παρόντος είναι άγνωστο πότε θα συσταθεί.

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύνδεσμος ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να επιληφθεί της κατάστασης ώστε άμεσα να εκλείψουν τα προσκόμματα και να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.