Quantcast
Moody's: «Αγκάθια» στον δρόμο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - enikonomia.gr
share

Moody’s: «Αγκάθια» στον δρόμο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

δημοσιεύτηκε:

«Η Ελλάδα παίρνει ανάσα ρευστότητας με την απόφαση του Eurogroup να διαθέσει 10,3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα καλύψουν τις ανάγκες ύψους 5 δισ. ευρώ για πληρωμές οφειλών προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που πρέπει να εξοφληθούν το καλοκαίρι και παράλληλα θα βοηθήσουν να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμα προς την αγορά, γεγονός που θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία», σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του και χαρακτηρίζει την όλη συμφωνία πιστωτικά θετική (credit positive).

Παράλληλα, επισημαίνει πως: «η συμφωνία του Eurogroup περιλαμβάνει και οδικό χάρτη για την ελάφρυνση χρέους, γεγονός που δείχνει ένα βαθμό συνεννόησης μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ μετά τις διαφωνίες γύρω από το θέμα. Ωστόσο λίγα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και παραμένει ασαφές το πόσο μακριά μπορούν να πάνε οι πιστωτές της χώρας για να κάνουν το χρέος βιώσιμο».

Ωστόσο, τονίζεται επίσης πως: «περισσότερο φιλόδοξα μέτρα θα εξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος και εξαρτώνται τόσο από την έγκριση της Ευρωζώνης, όσο και από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις συμφωνημένες δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Περιλαμβάνουν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ή την επαναγορά μέρους από το ακριβότερο χρέος με κεφάλαια που θα περισσέψουν από το πρόγραμμα» και καταλήγει:

«Τα μέτρα αυτά όμως εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η οποία παραμένει αβέβαιη, δεδομένης της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, των «αδύναμων» θεσμών στην Ελλάδα και της εγχώριας κοινωνικής δυσαρέσκειας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.