Quantcast
Ασφαλιστική «παγίδα» στην αγορά εταιρικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Ασφαλιστική «παγίδα» στην αγορά εταιρικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

«Τουλάχιστον τρεις εισηγμένες (MLS Πληροφορική, Σαράντης και Fourlis) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τύχουν εξωτραπεζικής χρηματοδότησης με τη λειτουργία της αγοράς εταιρικών ομολόγων», αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» και προσθέτει πως και η εισηγμένη ΕΛΓΕΚΑ στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της θα λάβει απόφαση για την έκδοση ομολογιακής έκδοσης χρησιμοποιώντας τη νέα αγορά.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μέχρι σήμερα το ύψος του δικαιοπρακτικού επιτοκίου για τα ομόλογα ανερχόταν στο 5,2%, όπως όριζε η Τράπεζα της Ελλάδος, και εθεωρείτο μικρό για να υπάρξουν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, καθώς οποιαδήποτε μεγαλύτερη απόδοση, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, θεωρείται τοκογλυφική. Ετσι ξεπεράστηκε ο σκόπελος αυτής της διάταξης, που είχε συνταχθεί πριν από δεκαετίες και εμπόδιζε την έναρξη της αγοράς εταιρικών ομολόγων με αποτέλεσμα οι εισηγμένες να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις. Υπέρ της αγοράς εταιρικών ομολόγων έχει τεθεί πρόσφατα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας και των λεγόμενων «δημοτικών ομολόγων» (municipality bonds).

Παράλληλα, επισημαίνεται πως με τις νέες ρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων θα υπάρχει η δυνατότητα της ιδιωτικής τοποθέτησης και από τους διεθνείς επενδυτές, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία MiFID, που είναι και οι βασικοί ενδιαφερόμενοι για τέτοιου είδους χρηματοπιστωτικά μέσα. Το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από τον Απρίλιο του 2014 έχει βασικό στόχο να βοηθήσει τις καλές και υγιείς επιχειρήσεις να εκδώσουν τις ομολογίες μέσα στο ελληνικό περιβάλλον και να ωφεληθούν από την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους.
Πηγή: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.