Quantcast
ΕΚΤ: Αυξήθηκε ο δανεισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Αυξήθηκε ο δανεισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο

δημοσιεύτηκε:

Η ανάπτυξη του δανεισμού εταιριών και νοικοκυριών της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, ενώ μια ευρύτερη μέτρηση κυκλοφορίας του χρήματος επίσης εμφάνισε άνοδο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι συνεχίζεται η άτονη ανάκαμψη του δανεισμού, τονίζει το Reuters.

Ο δανεισμός σε εταιρίες ενισχύθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση το Μάιο, άνω της ανάγνωσης 1,2% του προηγούμενου μήνα. Ο δανεισμός των νοικοκυριών επίσης αυξήθηκε κατά 1,6%, έναντι ανόδου 1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της μέτρησης Μ3 για την κυκλοφορία του χρήματος στην ευρωζώνη, η οποία συχνά αποτελεί ένδειξη μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας, εμφάνισε άνοδο 4,9% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό ξεπέρασε τις προσδοκίες για 4,8%.

Η ανάπτυξη του Μ3 -η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα όπως καταθέσεις με μεγαλύτερες διάρκειες, εκμεταλλεύσεις σε money market funds και κάποια άλλα χρεόγραφα- έφτασε σε peak στο 5,4% τον Απρίλιο του 2015 και έχει παραμείνει σταθερή ή έχει χαλαρώσει ελαφρώς από τότε.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να τονώσει το δανεισμό και την περασμένη εβδομάδα προσέφερε στις τράπεζες έναν νέο γύρο εξαιρετικά φθηνών δανείων, με την ελπίδα να πυροδοτήσει δανεισμό και επενδύσεις και άρα υψηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.