Quantcast
Πώς στήθηκε η απάτη με τα POS - enikonomia.gr
share

Πώς στήθηκε η απάτη με τα POS

δημοσιεύτηκε:

H δράση ενός πολύ μεγάλου κυκλώματος διακίνησης παράνομων μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών POS που εξαρθρώθηκε χθες αποκάλυψε τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, η εταιρεία που προμήθευε τα POS έχει έδρα στο Λουξεμβούργο.

Τα POS διακινούνταν από κέντρο διανομής στη Βουλγαρία και ήταν ασύρματα.

Μέσω των μηχανημάτων αυτών, που ήταν «συνδεδεμένα» με αλλοδαπή τράπεζα, οι ελληνικές επιχειρήσεις «περνούσαν» τις εισπράξεις τους από ξένους τουρίστες-πελάτες τους, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα και χρησιμοποιούσαν στις πληρωμές τους κάρτες ξένων τραπεζών μη υποκείμενες σε capital controls. Έτσι, τα χρήματα που πλήρωναν οι ξένοι τουρίστες στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των συγκεκριμένων POS δεν κατατίθεντο σε ελληνικές τράπεζες, αλλά μεταφέρονταν στην τράπεζα του εξωτερικού! Οι συναλλαγές εκκαθαρίζονταν συγκεκριμένα από μαλτέζικη τράπεζα.

Ουσιαστικά, με το «κόλπο» αυτό οι συναλλαγές ήταν σαν να πραγματοποιούνταν εκτός Ελλάδος οπότε δεν υπόκειντο σε κανένα περιορισμό από αυτούς που ισχύουν στη χώρα μας βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Ιουλίου του 2015 για τα capital controls.

Επιπλέον, επειδή τα μηχανήματα αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής, καθώς καθίσταται αδύνατος ή δυσχερέστατος ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα POS είχαν στη συνέχεια τη δυνατότητα να πραγματοποιούν, με τις κάρτες που είχαν στη διάθεσή τους, αναλήψεις χρηματικών ποσών ακόμη και μέσω ATM ελληνικών τραπεζών χωρίς τους περιορισμούς των capital controls! Τα ποσά που «τραβούσαν» κυμαίνονταν από 2.000 έως και 15.000 ευρώ μηνιαίως.

Ουσιαστικά, από τα όσα ανακοίνωσαν χθες οι κ.κ. Ε. Πλουμής και Γ. Πιτσιλής προκύπτει ότι οι συνεχείς αναβολές στη νομοθέτηση και την εφαρμογή σημαντικών και πολλάκις εξαγγελθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής επιτρέπουν στα κυκλώματα των επιτήδειων φοροφυγάδων να δρουν ανεξέλεγκτα και να αποστερούν από τα δημόσια ταμεία πολύτιμα έσοδα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Οι αναβολές στην εφαρμογή των μέτρων αυτών επιτρέπουν επίσης ακόμη και την παράκαμψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας εδώ και 13 μήνες!


Οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έλαβαν από την Οικονομική Αστυνομία τον κατάλογο με τα στοιχεία των 971 ελληνικών επιχειρήσεων που προμηθεύτηκαν και χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα POS και θα προχωρήσουν στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων για να διαπιστώσουν το ακριβές ύψος του τζίρου που πραγματοποιήθηκε με το «κόλπο» αυτό εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τι ποσοστό αυτού δηλώθηκε τελικά στην Ελλάδα. Οι αρχές εικάζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών έμεινε αδήλωτο και δεν αποδόθηκε ο αναλογούν ΦΠΑ.

Όμως θεωρείται πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα ποσά που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και έμειναν αδήλωτα, καθώς για να γίνει αυτό θα χρειαστεί αμοιβαία διοικητική συνδρομή με τη Βουλγαρία και τη Μάλτα και στη συνέχεια θα πρέπει να διενεργηθούν εξαιρετικά δύσκολες ελεγκτικές επαληθεύσεις. Όλα αυτά απαιτούν διαδικασίες χρονοβόρες και πολύπλοκες και θεωρείται απίθανο οι έλεγχοι αυτοί να ολοκληρωθούν εύκολα και άμεσα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα πρέπει ουσιαστικά να διασταυρώσουν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στη… Μάλτα, με τους οποίους ήταν συνδεδεμένα τα POS, με τις εισπράξεις των επιχειρήσεων για τις οποίες εκδόθηκαν αποδείξεις, καθώς και με τις εισπράξεις των ίδιων επιχειρήσεων οι οποίες δηλώθηκαν τελικά στις ελληνικές φορολογικές αρχές!



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.